Last van artrose?

Veel mensen hebben last van pijnlijke gewrichten. Soms wordt dit veroorzaakt door slijtage van het gewricht, artrose wordt dat genoemd. Bij artrose is het kraakbeen beschadigd of zelfs volledig verdwenen. Als gevolg daarvan schuren de botten als het ware tegen elkaar. Dit kan zwelling en pijnklachten geven, en een verminderde mobiliteit. De pijn wordt meestal veroorzaakt doordat het kapsel van het aangedane gewricht geïrriteerd is (ontstoken) door de artrose.


Welke klachten horen bij artrose?

 • Stijfheid van het gewricht, vaak met name in de ochtend
 • Meer pijnklachten na inspanning.
 • Krachtverlies in de hand, bijvoorbeeld tijdens het wringen of bij een sleutel omdraaien. Dit zien we vaak bij duimbasisartrose.
 • Klachten kunnen wisselend zijn qua pijn.
 • Het gewricht is gezwollen en warmer dan normaal, het voelt ontstoken.
 • Verandering van het gewricht, extra bot aan de randen van het gewricht.

Ontstaan van artrose

Artrose kan ontstaan door jarenlange activiteiten met grote belasting voor de gewrichten.  Soms zit artrose in de familie. Ook kan artrose na een ongeval ontstaan. Bijvoorbeeld als er een breuk ontstaat die doorloopt tot in het gewricht. Ook kan bestaande artrose verergeren als er een klap op het gewricht komt, bijvoorbeeld door een val.

 

Meest voorkomende plekken van artrose in de hand

 • DIP gewricht, het bovenste gewricht van de vinger.
 • PIP gewricht, het middelste gewricht van de vinger.
 • CMC-1 gewricht, het duimbasis gewricht.
 • Soms komt artrose ook in de pols voor, dit wordt dan vaak veroorzaakt door een trauma.

Wat kunnen wij doen tegen de klachten van artrose

 • Het geven van praktische adviezen voor het dagelijks handelen.
 • Gewrichtsbeschermende adviezen toepassen in het dagelijks leven om de gewrichten rustig te houden.
 • Rust geven d.m.v. een spalk of brace, ook tape helpt in sommige gevallen om rust te geven.
 • Oefeningen om de gewrichten op een gunstigere manier te belasten.
 • Als dit onvoldoende werkt, kan een operatie zinvol zijn. Operatieve mogelijkheden zijn bijvoorbeeld: ruimte maken, het vastzetten van een gewricht of een kunstgewricht plaatsen.
Nicoline de Haas handchirurg
Ervaren plastisch chirurg, gespecialiseerd en Europees gecertificeerd hand/pols chirurg.

Nicoline wist al vrij snel wat ze wilde gaan studeren. Ze volgde de opleiding tot Plastisch Chirurg bij de Zwolse Isala Klinieken. Heeft als Plastisch Chirurg gewerkt bij ziekenhuis Medisch Spectrum Twente en bij Plastische Chirurgie Stedendriehoek, een samenwerkingsverband van ziekenhuizen in Apeldoorn, Deventer en Zutphen. In 2012 begon ze als hand- en polschirurg bij hand/polskliniek Xpert Clinics.

Nicoline geeft ook geaccrediteerde nascholing voor huisartsen over hand- en polschirurgie en is officieel NVMSR-lid, Civiel Recht (Nederlandse Vereniging voor Medisch Specialistische Rapportage).
Berbel Sluijter handchirurg
Ervaren plastisch chirurg, gespecialiseerd en Europees gecertificeerd hand/pols chirurg.

Berbel was al vroeg geïnteresseerd in anatomie. Studeerde geneeskunde aan de VU waar ze ook anatomieles gaf. Ze volgde er ook haar opleiding tot plastisch chirurg, met uitstapjes naar Medisch Centrum Alkmaar en naar Beverwijk, onder andere in het brandwondencentrum. Is gepromoveerd aan de VU op immunotherapie voor melanoompatiënten. Ging na haar opleiding tot plastisch chirurg aan de slag bij hand/polskliniek Xpert Clinics. En als algemeen plastisch chirurg in het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda. In 2020-2021 zat Berbel ook in het bestuur van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC).

Maar we zijn niets zonder ons fantastische team.

Maak direct een afspraak

Wij werken niet met lange wachtlijsten. Je kunt snel bij ons terecht.

Al onze zorg wordt vergoed door je zorgverzekeraar

Goed om te weten dat al onze consulten en behandelingen volledig vergoed worden door je zorgverzekering. Als je toch twijfelt, informeer dan bij de zorgverzekeraar of neem contact met ons op, dan zoeken wij het voor je uit.