Last van Artrose?

Artrose

Artrose is de medische term voor slijtage. Bij artrose is het kraakbeen versleten, beschadigd of zelfs volledig verdwenen. Hierdoor is het gewricht niet meer beschermd door het kraakbeen waardoor de botten tegen elkaar gaan schuren. Dit kan pijn klachten geven en een verminderde beweeglijkheid. Ook kan het gewricht opzwellen.

 

De meest voorkomende klachten van Artrose:

  • Stijve handen of vingers in de ochtend.
  • Pijn bij het gebruik of belasten van de hand.
  • Krachtverlies in de hand, bijvoorbeeld tijdens het wringen of bij een sleutel omdraaien.
  • De klachten kunnen wisselend aanwezig zijn. Vaak zijn de klachten erger bij koud en nat weer.
  • Het gewricht is gezwollen en warmer dan normaal, het voelt ontstoken.
  • Veranderd uiterlijk van het gewricht, het gewricht is breder dan voorheen.

 

Ontstaan

Artrose kan ontstaan door jaren lange activiteiten met grote belasting voor de gewrichten. Het kan ook ontstaan na een trauma zoals een val. Hierdoor kan het kraakbeen ook beschadigd raken.

 

Meest voorkomende plekken van artrose in de hand:

  • DIP gewricht, het bovenste gewricht van de vinger.
  • PIP gewricht, het middelste gewricht van de vinger.
  • CMC-1 gewricht, het duimbasis gewricht.
  • Soms komt artrose ook in de pols voor, dit komt vaker door een trauma, zoals een val.

 

Wat kunnen wij doen tegen de klachten van artrose:

  • Het geven van adviezen voor de dagelijkse handelingen, gewrichtsbeschermende adviezen geven om de gewrichten minder te belasten.
  • Rust geven door een spalk of brace, ook tape helpt
    in sommige gevallen.
  • Oefeningen om de gewrichten te versterken en op een betere manier te belasten.
  • Als dit onvoldoende werkt, kan een operatie zinvol zijn.

 

Operatieve mogelijkheden

Bij het duimbasisgewricht zijn er meerdere operatieve mogelijkheden. Afhankelijk van de situatie is het mogelijk om ruimte te maken, het gewricht vast te zetten of een kunstgewricht te plaatsen.

 

Kliniek Voor de Hand heeft de oplossing
Graag helpen we je graag bij het herstel van je polsklachten. De specialisten gaan met je in gesprek en samen met jou wordt het behandelplan opgesteld. Een persoonlijke benadering! Wil je meer weten over onze werkwijze? Maak een afspraak of bel ons. Binnen een week kan je bij ons terecht!

Nicoline de Haas handchirurg
Ervaren plastisch chirurg, gespecialiseerd en Europees gecertificeerd hand/pols chirurg.

Nicoline wist al vrij snel wat ze wilde gaan studeren. Ze volgde de opleiding tot Plastisch Chirurg bij de Zwolse Isala Klinieken. Heeft als Plastisch Chirurg gewerkt bij ziekenhuis Medisch Spectrum Twente en bij Plastische Chirurgie Stedendriehoek, een samenwerkingsverband van ziekenhuizen in Apeldoorn, Deventer en Zutphen. In 2012 begon ze als hand- en polschirurg bij hand/polskliniek Xpert Clinics.

Nicoline geeft ook geaccrediteerde nascholing voor huisartsen over hand- en polschirurgie en is officieel NVMSR-lid, Civiel Recht (Nederlandse Vereniging voor Medisch Specialistische Rapportage).
Berbel Sluijter handchirurg
Ervaren plastisch chirurg, gespecialiseerd en Europees gecertificeerd hand/pols chirurg.

Berbel was al vroeg geïnteresseerd in anatomie. Studeerde geneeskunde aan de VU waar ze ook anatomieles gaf. Ze volgde er ook haar opleiding tot plastisch chirurg, met uitstapjes naar Medisch Centrum Alkmaar en naar Beverwijk, onder andere in het brandwondencentrum. Is gepromoveerd aan de VU op immunotherapie voor melanoompatiënten. Ging na haar opleiding tot plastisch chirurg aan de slag bij hand/polskliniek Xpert Clinics. En als algemeen plastisch chirurg in het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda. In 2020-2021 zat Berbel ook in het bestuur van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC).

Maar we zijn niets zonder ons fantastische team.

Maak direct een afspraak

Wij werken niet met lange wachtlijsten. Je kunt snel bij ons terecht.

Al onze zorg wordt vergoed door je zorgverzekeraar

Goed om te weten dat al onze consulten en behandelingen volledig vergoed worden door je zorgverzekering. Als je toch twijfelt, informeer dan bij de zorgverzekeraar of neem contact met ons op, dan zoeken wij het voor je uit.