Je hebt last van je hand.
Wij helpen je verder.
Hieronder tref je een lijst met aandoeningen. Het geeft u meer informatie over de behandeling hiervan.
Een haperende vinger wordt ook wel een triggerfinger genoemd. Het is een peesontsteking van de vingerbuiging en is een van de meest voorkomende handaandoeningen. Er ontstaat een verdikking in één van de buigpezen van de duim of vingers. De pees wordt hierdoor belemmerd in zijn beweging door de peeskoker. Dit veroorzaakt toenemende irritatie en uiteindelijk pijnlijk knappen.
Meestal bestaan de klachten in het begin alleen uit pijn in de handpalm, op de plaats waar de pees de peeskoker in gaat. Als het langer bestaat, gaat het bewegen van de duim of vinger stroever of is de beweging onvolledig en het buigen van de vinger gepaard gaan met een knappend gevoel. Soms zwelt de vinger dan ook af en toe op. Uiteindelijk kan de pees helemaal vastlopen, waardoor de vinger helemaal niet meer of slechts met veel pijn en moeite gestrekt en gebogen kan worden. Er kunnen meerdere vingers tegelijk haperen.
Er zijn verschillende oorzaken van een triggerfinger. Het kan aangeboren zijn en treedt dan al op jonge leeftijd op. Wij zien vaak dat de oorzaak overbelasting is, maar soms is de oorzaak onbekend.
Het doel van de behandeling is herstellen van de beweeglijkheid van de duim of vinger. Dit kan op meerdere manieren bereikt worden. Welke manier voor jou geschikt is hangt af van de ernst en duur van de klachten.
Niet-operatieve behandeling
Als de hapering niet al te ernstig is, kan geprobeerd worden de overbelasting tot rust te brengen met behulp van spalkbehandeling, zo nodig aangevuld met een injectie in de peeskoker.
Injectie
De vloeistof die wordt ingespoten is een ontstekingsremmer. Het resultaat van deze behandeling is echter niet altijd blijvend en in ongeveer 30% van de gevallen is later alsnog een operatie nodig. Bij mensen met suikerziekte is deze behandeling minder succesvol.
Spalk
Vaak wordt er begonnen met een spalkbehandeling. Dit wordt meestal voorgeschreven als de klachten nog niet lang bestaan of niet ernstig zijn.
Operatieve behandeling
Indien de klachten langer bestaan, al eerder zonder succes met injecties en/of een spalk zijn behandeld of ernstig zijn dan zal de handchirurg een operatie aanraden.
Onder plaatselijke verdoving maakt de handchirurg een klein sneetje in je handpalm. Daarna wordt de peeskoker van de geïrriteerde pees geopend, waardoor de buigpees weer onbelemmerd door deze koker kan glijden. Als het nodig is wordt het aanwezige irritatie weefsel weggehaald.
Na de operatie krijg je een verband om de hand. Je krijgt een mitella om de arm rust te geven. Het is verstandig de geopereerde hand de eerste week hoog te leggen, ook ’s nachts, bijvoorbeeld op een kussen. Om te voorkomen dat stug littekenweefsel langs de geopereerde peeskoker gaat ontstaan, kun je al direct na de operatie met de vinger gaan oefenen.
Garantie op een herstel zonder complicaties kunnen wij u niet geven. De kans op een complicatie na een triggerfinger operatie is klein. De volgende complicaties kunnen echter optreden:
– Stijfheid of een beperkte beweeglijkheid
– Chronisch pijnsyndroom
– Infectie
– Bloeduitstorting
– Verklevingen/ overmatige littekenvorming
– Letsel van een zenuwtakje in het operatiegebied
De handtherapeut zal de oefeningen voor na de operatie met je doornemen. Het is erg belangrijk om te blijven bewegen. Wanneer je fysiek zwaar werk hebt of je belast intensief je duim tijdens je hobby’s en/of sport, dan is het soms raadzaam om deze activiteiten pas in een latere fase te hervatten of hierbij nog een beschermende spalk of brace te dragen of de duim te tapen. Je handtherapeut zal hier samen met jou een plan voor opstellen.
Alle behandelingen die door Voor de hand worden verricht vallen onder de basisverzekering. Dit betekent dat alle behandelingen in principe worden vergoed, uiteraard met in achtneming van het wettelijk eigen risico. Zoals met alle behandelingen die vallen onder de basisverzekering zullen de kosten rechtstreeks verrekend worden met uw zorgverzekeraar.