• ✔ Gespecialiseerd team
  • ✔ Verzekerde zorg
  • ✔ Korte wachtlijsten
9,5 Zorgkaart Nederland

Wat zijn de klachten

Meestal bestaan de klachten in het begin alleen uit pijn in de handpalm, op de plaats waar de pees de peeskoker in gaat. Als het langer bestaat, gaat het bewegen van de duim of vinger stroever of is de vinger stijf en kan het buigen van de vinger gepaard gaan met een knappend gevoel. Soms zwelt de vinger dan ook af en toe op. Uiteindelijk kan de pees helemaal vastlopen, waardoor de vinger helemaal niet meer of slechts met veel pijn en moeite gestrekt en gebogen kan worden. Er kunnen meerdere vingers tegelijk haperen.

Oorzaak

Er zijn verschillende oorzaken van een triggerfinger. Het kan aangeboren zijn en treedt dan al op jonge leeftijd op. Wij zien vaak dat de oorzaak overbelasting is, maar soms is de oorzaak onbekend. Het komt ook vaker voor bij mensen met suikerziekte of reuma.

Mogelijke behandeling

Het doel van de behandeling is herstellen van de beweeglijkheid van de duim of vinger. Dit kan op meerdere manieren bereikt worden. Welke manier voor jou geschikt is hangt af van de ernst en duur van de klachten.

Handtherapie

Als de hapering niet al te ernstig is, kan geprobeerd worden de overbelasting tot rust te brengen met behulp van een spalk, zo nodig aangevuld met een injectie in de peeskoker.

Injectie

De vloeistof die wordt ingespoten is een ontstekingsremmer. Het resultaat van deze behandeling is echter niet altijd blijvend en in ongeveer 30% van de gevallen is later alsnog een operatie nodig. Bij mensen met suikerziekte helpen deze injecties minder goed.

Spalk

Vaak wordt er begonnen met een spalk. Dit wordt meestal gedaan als de klachten nog niet lang bestaan of niet ernstig zijn.

Operatieve behandeling

Indien de klachten langer bestaan, al eerder zonder succes met injecties en/of een spalk zijn behandeld of ernstig zijn dan zal de handchirurg een operatie aanraden.

Een operatie

Onder plaatselijke verdoving maakt de handchirurg een klein sneetje in je handpalm. Daarna wordt de peeskoker van de geïrriteerde pees geopend, waardoor de buigpees weer door deze koker kan glijden. Als het nodig is wordt de pees schoongemaakt.

Na de operatie

Na de operatie krijg je een verband om de hand. Je krijgt een mitella om de arm rust te geven. Het is verstandig de geopereerde hand de eerste week hoog te leggen, ook ’s nachts, bijvoorbeeld op een kussen. Om te voorkomen dat stug littekenweefsel langs de geopereerde peeskoker gaat ontstaan, kun je al direct na de operatie met de vinger gaan oefenen.

Complicaties

Garantie op een herstel zonder complicaties kunnen wij u niet geven. De kans op een complicatie na een triggerfinger operatie is klein. De volgende complicaties kunnen echter optreden:

– Stijfheid of een beperkte beweeglijkheid
– Chronisch pijnsyndroom
– Infectie
– Bloeduitstorting
– Verklevingen/ overmatige littekenvorming
– Letsel van een zenuwtakje in het operatiegebied

Na behandeling

Het is erg belangrijk om te blijven bewegen. Wanneer je fysiek zwaar werk hebt of je belast intensief je duim tijdens je hobby’s en/of sport, dan is het soms raadzaam om deze activiteiten pas in een latere fase te hervatten of hierbij nog een beschermende spalk of brace te dragen of de duim te tapen. Het kan dan nodig zijn om handtherapie te volgen na de ingreep. Je handtherapeut zal hier samen met jou een plan voor opstellen.

Maak direct een afspraak

Wij werken niet met lange wachtlijsten. Je kunt snel bij ons terecht.

Al onze zorg wordt verzekerd door uw zorgverzekeraar

Alle behandelingen die door Voor de hand worden verricht vallen onder de basisverzekering. Dit betekent dat alle behandelingen in principe worden vergoed, uiteraard met in achtneming van het wettelijk eigen risico. Zoals met alle behandelingen die vallen onder de basisverzekering zullen de kosten rechtstreeks verrekend worden met uw zorgverzekeraar.