Een kleine kliniek is fijner voor de patiënt én voor ons

Kliniek Voor de Hand is opgericht door Nicoline de Haas en Berbel Sluijter. Beiden hebben als gespecialiseerd hand-/polschirurg gewerkt in diverse ziekenhuizen en klinieken. Wat heeft hen bewogen om een eigen kliniek te beginnen, gespecialiseerd in hand- en polsklachten?

Nicoline: “Grote ziekenhuizen zijn bruisende organisaties met veel kennis, goede voorzieningen en grote budgetten. Je werkt er samen met diverse specialisten wat erg inspireert, maar er zijn ook nadelen. Iedereen kent ze: te veel managers, bureaucratie, vergaderingen en stroperige processen. Dat gaat allemaal ten koste van de tijd die je liever aan de patiënten besteedt. Daar doen we het immers voor.”

 

Geen lange wachtlijsten

Berbel vult haar collega aan: “Doorn in het oog zijn natuurlijk de lange wachttijden in ziekenhuizen. Ook vóór Corona waren die gemiddeld 3 weken voor je op je eerste afspraak kon komen en dan nog eens 3 maanden of langer wachten op je operatie. In een kleine, gespecialiseerde kliniek heb je geen of extreem korte wachtlijsten. Meestal kun je met een verwijsbrief al de volgende week terecht.”

 

De patiënt staat op één

Al met al genoeg redenen voor Nicoline en Berbel om te kiezen voor de kleinschaligheid van een eigen kliniek. Nicoline: “Met onze eigen Kliniek Voor de Hand kunnen we onze visie in praktijk brengen. Bij ons staat de patiënt weer op één en is er ruimte voor persoonlijk contact met de patiënt. Ruimte voor echte aandacht. Ruimte voor een luisterend oor.” Berbel: “Om die persoonlijke aandacht en betrokkenheid ook in de toekomst te kunnen blijven bieden, waken we er dus voor dat onze kliniek niet te groot wordt.”

 

Samenwerking met fysiotherapeuten

Nicoline: “We werken samen met een vast netwerk van zelfstandige fysiotherapeuten. Zo kunnen we altijd voor een behandeling of nazorg doorverwijzen naar een fysiotherapeut dichtbij de patiënt. De fysiotherapeuten kunnen door onze kliniek worden gecoacht. Onder andere door onze eigen zeer ervaren physician assistent (PA) die daarvoor speciaal is opgeleid. Daarnaast werken er ervaren ergotherapeuten in onze kliniek, aangezien het plaatsen, controleren, verschonen en weer afbouwen van een spalk zeer specialistisch werk is. Ook kan onze ergotherapeut een deel van de handtherapie geven.”

 

Zo duurzaam mogelijk werken

Een van onze speerpunten van de kliniek is duurzaamheid. “In de zorg worden veel (steriele) medische hulpmiddelen na eenmalig gebruik weggegooid. Wij proberen dat tot een minimum te beperken. Wij maken gebruik van verbandmaterialen en spalkjes van biologisch afbreekbare materialen.” aldus Nicoline.

 

Bij duurzaamheid hoort volgens beide artsen ook dat patiënten zo min mogelijk reisbewegingen maken. Berbel: “Voor een goed genezingsproces heb je na een operatie meestal één of twee keer per week handtherapie nodig van een handtherapeut. Doordat je dicht in je buurt terecht kunt bij een fysiotherapeut waarmee we samenwerken, hoef je dus niet telkens naar onze kliniek te komen. En minder reizen betekent weer minder CO2-uitstoot. Bovendien komt het vaak voor dat je na een hand- of polsoperatie een paar weken geen auto mag rijden, dus dan is een fysiotherapeut dichtbij je woonadres extra praktisch.”

 

Steeds meer mensen weten ons te vinden

Hoewel de kliniek nog niet zo lang geleden zijn deuren heeft geopend, is er al wel een gestage toestroom van patiënten. “Onze patiënten komen bij ons terecht na doorverwijzing door de huisarts, de fysiotherapeut of een ziekenhuis waar de wachtlijsten erg lang zijn. Steeds meer weten patiënten ons echter ook op eigen initiatief te vinden. Via via na een tip van vrienden die goede ervaringen met ons hebben. Wel heb je in alle gevallen een verwijsbrief nodig om de behandeling vergoed te krijgen door de zorgverzekering.” aldus Nicoline.

 

Nicoline en Berbel zijn lid van:

Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie – www.nvpc.nl

Nederlandse Vereniging voor Handchirurgie – www.handchirurgie.nl

Federation of European Societies for Surgery of the Hand – www.fessh.com

 

Pierre is lid van:

De Nederlandse Associatie Physician Assistants – www.napa.nl
Nederlandse vereniging voor Handtherapie – www.handtherapie.com

 

Mattijs en Mitchel zijn lid van:

Kwaliteitsregister paramedici:  www.kwaliteitsregisterparamedici.nl
Nederlandse Vereniging voor HandTherapie: www.handtherapie.com

Nicoline de Haas handchirurg
Ervaren plastisch chirurg, gespecialiseerd en Europees gecertificeerd hand/pols chirurg.

Nicoline wist al vrij snel wat ze wilde gaan studeren. Ze volgde de opleiding tot Plastisch Chirurg bij de Zwolse Isala Klinieken. Heeft als Plastisch Chirurg gewerkt bij ziekenhuis Medisch Spectrum Twente en bij Plastische Chirurgie Stedendriehoek, een samenwerkingsverband van ziekenhuizen in Apeldoorn, Deventer en Zutphen. In 2012 begon ze als hand- en polschirurg bij hand/polskliniek Xpert Clinics.

Nicoline geeft ook geaccrediteerde nascholing voor huisartsen over hand- en polschirurgie en is officieel NVMSR-lid, Civiel Recht (Nederlandse Vereniging voor Medisch Specialistische Rapportage).

Bekijk mijn zorgkaartnederland.nl
Berbel Sluijter handchirurg
Ervaren plastisch chirurg, gespecialiseerd en Europees gecertificeerd hand/pols chirurg.

Berbel was al vroeg geïnteresseerd in anatomie. Zo werkte zij als assistent anatomie aan de VU tijdens haar geneeskunde opleiding. Na haar studie heeft zij promotie-onderzoek gedaan in het VUmc naar immunotherapie voor melanoompatiënten. Hierna startte ze met de opleiding tot plastisch chirurg. Hiervoor werkte ze in het Medisch Centrum Alkmaar, het VUmc en het Rode Kruisziekenhuis in Beverwijk, waar ze onder andere stage liep in het brandwondencentrum. Na haar opleiding tot plastisch chirurg ging zij aan de slag bij hand/polskliniek Xpert Clinics en als algemeen plastisch chirurg in het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda. In 2020-2021 zat Berbel ook in het bestuur van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC).

Maar we zijn niets zonder ons fantastische team.

Bekijk mijn zorgkaartnederland.nl

Maak direct een afspraak

Wij werken niet met lange wachtlijsten. Je kunt snel bij ons terecht.