Je hebt last van je hand.
Wij helpen je verder.

Hieronder tref je een lijst met aandoeningen. Het geeft u meer informatie over de behandeling hiervan.

Waar heb je last van

Carpaal Tunnel Syndroom |
Dorsaal polsganglion |
Duimbasisslijtage |
Dupuytren |
Mallet vinger |
Meniscusletsel van de pols |
Instabiele pols (midcarpale instabiliteit) |
Mucoidcyste |
Slijtage van de pols (gedeeltelijk vastzetten) |
Slijtage van de pols (Proximale Rij Carpectomie) |
Quervain |
Gebroken polsbotje (Scaphoidfractuur) |
Skiduim |
Strekpeesletsel |
Triggerfinger |
Zenuwletsel |

Mucoidcyste

Een mucoidcyste is een zakje gevuld met geel, geleiachtig vocht. Er is een bultje aanwezig aan de bovenzijde van het eindkootje of langs de nagelriem. Deze cyste is goedaardig. Hij kan veranderen van grootte, spontaan verdwijnen, openbarsten en heel soms raakt hij ontstoken. Een mucoidcyste gaat vaak gepaard met slijtage in het laatste gewrichtje van de vinger of duim.

Wat zijn de klachten

Een mucoidcyste hoeft geen klachten te geven, maar kan pijnlijk zijn bij stoten of aanraken. De nagel kan veranderd zijn van vorm door de druk die de cyste op de nagelriem uitoefent. Er kan een zeurend gevoel aanwezig zijn, pijn bij buigbewegingen van de vinger. Soms wordt de huid heel dun en schemert de cyste glazig door. Een mucoidcyste kan openspringen en een wondje veroorzaken.

Oorzaak

Het kan ontstaan door een zwakke plek in het kapsel van het eindkootje.

Mogelijke behandeling

Niet-operatieve behandeling

Als er weinig of geen klachten zijn, kan worden besloten af te wachten. Een mucoidcyste kan spontaan verdwijnen. Als de mucoidcyste wordt lekgeprikt is kans op terugkeer groot het kan tot een ontsteking leiden, daarom wordt slechts zelden voor deze behandeling gekozen.

Operatieve behandeling

Een operatie wordt onder lokale verdoving uitgevoerd. Tijdens de operatie wordt de mucoidcyste verwijderd en als het nodig is worden onregelmatigheden van het gewricht weg gehaald.

Een operatie

Tijdens de operatie, die onder lokale verdoving wordt uitgevoerd, wordt de mucoidcyste verwijderd. Er worden onregelmatigheden van het gewricht weg gehaald, als dat nodig is. De plek van de mucoidcyste wordt soms dichtgemaakt door de omliggende huid wat op te schuiven. Daarom kan het litteken ook wat langer zijn, dan de cyste was voor de operatie. De operatie duurt ongeveer 20 minuten.

Na de operatie

Na de operatie krijg je een verband om de vinger. Je mag na de operatie liggen of zitten zoals je wilt. Je krijgt een mitella om de hand rust te geven. Het is verstandig de hand hoog te leggen, ook ’s nachts, bijvoorbeeld op een kussen. Het is wel belangrijk dat je regelmatig je overige vingers en arm beweegt. Na 3 dagen mag je zelf het verband verwijderen. Dan mag de wond kortdurend nat worden, maar niet weken of vuil worden. Je kunt een pleister plakken om de wond te beschermen. De hechtingen worden na 10-14 dagen verwijderd. De duur van de herstelfase na een operatie van een mucoidcyste is variabel en afhankelijk van de wondgenezing en herstel. Meestal kan je na 2-4 weken de meeste bezigheden hervatten.

Complicaties

De onderliggende diepere slijtage van het gewricht zal door de operatie niet verdwijnen.

Na deze operatie kunnen de volgende complicaties optreden:
– Stijfheid
– Chronisch pijnsyndroom
– Infectie
– Koude intolerantie
– Indien de cyste langs de nagel zat, kan de nagelvervorming blijvend zijn
– Er is een kans op terugkeer van een cyste op dezelfde of een naburige plaats

Na behandeling

De handtherapeut zal de oefeningen voor na de operatie met je doornemen. Het is erg belangrijk om te blijven bewegen. Wanneer je fysiek zwaar werk hebt of je belast intensief je duim tijdens je hobby’s en/of sport, dan is het soms raadzaam om deze activiteiten pas in een latere fase te hervatten of hierbij nog een beschermende spalk of brace te dragen of de duim te tapen. Je handtherapeut zal hier samen met jou een plan voor opstellen.

Al onze zorg wordt verzekerd door uw zorgverzekeraar

Alle behandelingen die door Voor de hand worden verricht vallen onder de basisverzekering. Dit betekent dat alle behandelingen in principe worden vergoed, uiteraard met in achtneming van het wettelijk eigen risico. Zoals met alle behandelingen die vallen onder de basisverzekering zullen de kosten rechtstreeks verrekend worden met uw zorgverzekeraar.