Je hebt last van je hand.
Wij helpen je verder.
Hieronder tref je een lijst met aandoeningen. Het geeft u meer informatie over de behandeling hiervan.
De Quervain’s tendinitis is een overbelasting van de strekpezen van de duim. Quervain komt 4 keer vaker bij vrouwen voor dan bij mannen.
De meeste patiënten komen naar het spreekuur in verband met pijn, zwelling en knisperen ter hoogte van de duimzijde van de pols. Daarnaast kan er sprake zijn van pijn en/of beperking van de duimbeweging.
Met name tijdens en na de zwangerschap komt het vaker voor. Sommige mensen hebben op de plek van de strekpezen van de duim niet één peeskoker maar twee, waardoor de pezen relatief minder ruimte hebben. Hierdoor krijgen dezen mensen sneller een Quervain tendinitis. Een andere oorzaak is veel herhalende handeling achter elkaar verrichten, zoals bijvoorbeeld op het werk. Aandacht voor werkomstandigheden zijn daarom belangrijk bij deze overbelasting.
Niet-operatief
In de regel wordt Quervain niet-operatief behandeld. De behandeling bestaat uit een combinatie van een spalk, handtherapie en zo nodig een injectie met corticosteroiden.
Operatief
Er wordt gekozen voor een operatie bij onvoldoende resultaat van de niet-operatieve behandeling, bij lang bestaande of ernstige klachten
De operatie vindt plaats op de behandelkamer en wordt uitgevoerd onder plaatselijke verdoving. Via een kleine snede aan de duimzijde van de pols wordt de peeskoker vanaf de basis van de duim tot halverwege de onderarm vrij gelegd. Na de ingreep wordt een drukverband aangelegd en mag je meteen naar huis.
Na het verwijderen van het verband mag je de hand kort douchen en afspoelen onder de kraan. De wond kan je bedekken met een pleister. Na de operatie kom je terug voor controle. Dan wordt de wondgenezing gecontroleerd en na 10-14 dagen worden de hechtingen verwijderd. Nadat de
hechtingen zijn verwijderd mag je weer autorijden. Het zal duidelijk zijn dat de herstelfase van iedere hand verschillend is en niet precies te voorspellen. Soms is tijdelijk een spalk nodig om de duim voldoende rust te geven. Ook kan het nodig zijn dat je onder begeleiding van een handtherapeut oefeningen doet.
Na deze ingreep kunnen de volgende complicaties optreden:
– Stijfheid van de duim
– Chronisch pijnsyndroom
– Infectie
– Bloeduitstorting
– Rest-pijn van de duim of pezen
– Schade aan een zenuwtakje in het operatiegebied met als gevolg een verminderd of veranderd gevoel in deel van de duim
Na de ingreep wordt handtherapie overwogen afhankelijk van het post-operatieve traject, het activiteitenprofiel van de patiënt en de ernst en duur van de klachten. In ieder geval bij mensen met suikerziekte, bij een tweede of derde ingreep en bij mensen waarbij veel ontstekingsweefsel is gezien, wordt handtherapie geadviseerd.
Alle behandelingen die door Voor de hand worden verricht vallen onder de basisverzekering. Dit betekent dat alle behandelingen in principe worden vergoed, uiteraard met in achtneming van het wettelijk eigen risico. Zoals met alle behandelingen die vallen onder de basisverzekering zullen de kosten rechtstreeks verrekend worden met uw zorgverzekeraar.