• ✔ Gespecialiseerd team
  • ✔ Verzekerde zorg
  • ✔ Korte wachtlijsten
9,4 Zorgkaart Nederland

Wat zijn de klachten

De meeste patiënten ervaren pijn bij het gebruik of belasten van de hand. Daarnaast is er sprake van stijve handen of vingers in de ochtend. Deze klachten kunnen wisselend aanwezig zijn. Vaak zijn de klachten erger bij koud en nat weer. Ook kan het gewricht gezwollen en warmer zijn dan normaal, het voelt dan ontstoken aan. Als de klachten langer bestaan kan er ook sprake zijn van krachtverlies in de hand, bijvoorbeeld tijdens het wringen of bij een sleutel omdraaien. Een gewricht kan er anders uit gaan zien, vaak is het breder dan voorheen, waardoor ringen vaak niet meer passen.

Oorzaak

Artrose kan ontstaan door jarenlange activiteiten met grote belasting voor de gewrichten. Het kan ook ontstaan na een trauma zoals een val. Hierdoor kan het kraakbeen ook beschadigd raken.

 

Meest voorkomende plekken van artrose in de hand:

  • Het bovenste gewricht van de vinger (DIP gewricht).
  • Het middelste gewricht van de vinger (PIP gewricht).
  • Het duimbasis gewricht (CMC-1 gewricht, zie

duimbasisartrose).

Soms komt artrose ook in de pols voor

Mogelijke behandeling

Afwachten

Indien de klachten kort bestaan en niet ernstig zijn of spontaan lijken te verbeteren kan er voor worden gekozen om even af te wachten.

 

Handtherapie

Vaak kunnen de pijnklachten verminderd worden door te starten met handtherapie. Dit wordt meestal gedaan door een gespecialiseerde ergotherapeut of gespecialiseerde fysiotherapeut. Hierbij worden adviezen gegeven voor de dagelijkse handelingen en gewrichtsbeschermende adviezen geven om de gewrichten minder te belasten. Het gewricht rust geven kan door een spalk of brace. Daarnaast worden er oefeningen gegeven om de gewrichten te versterken en op een betere manier te belasten. Soms wordt dit aangevuld met een corticosteroïdinjectie. De injectie kan gezet worden op het spreekuur door de arts. Als dit onvoldoende werkt, kan een operatie zinvol zijn.

Als je na de niet-operatieve behandelingen veel pijn houdt, dan bespreken we verschillende operatiemogelijkheden met je. Wij geven je een persoonlijk advies, waarbij we rekening houden met je pijn, de stijfheid van het gewricht, de ernst van de artrose en je dagelijkse bezigheden.

Een operatie

Er zijn verschillende operaties mogelijk, afhankelijk van om welk gewricht het gaat. In bijna alle gevallen wordt het versleten gewricht weggehaald om de pijn te verminderen. Slijtage is immers niet meer te repareren. Vervolgens zijn er een aantal opties die op jouw specifieke situatie worden afgestemd:

– Het gewricht kan worden vastgezet.

– De zenuwen naar het gewricht kunnen aangepakt worden zodat het gewricht minder gevoelig wordt.

– Het gewricht kan vervangen worden door een kunstgewricht.

Na de operatie

Na de operatie heb je een gips/spalkverband om het geopereerde gewricht en een mitella. Het is verstandig om de geopereerde hand hoog te leggen, ook ’s nachts, bijvoorbeeld op een kussen. Het is daarbij belangrijk dat je regelmatig je overige vingers en arm beweegt. Na een aantal dagen wordt het gips/spalkverband vervangen door een afneembare spalk die je een aantal weken zal moeten dragen. In deze periode wordt gestart met handtherapie.

 

De klachten zijn nooit meteen helemaal weg na de operatie. Als het operatiegebied genezen is zullen de pezen/spieren nog moeten wennen aan de nieuwe situatie. In het begin zullen er nog pijnklachten zijn bij inspanning. Afhankelijk van de ernst van de aandoening kan het 3 tot 9 maanden duren voordat het eindresultaat bereikt is. Het doel is om een goede pijnvermindering tot volledige afwezigheid van de pijn te bereiken, met behoud van een goede inzetbaarheid van de hand.

Complicaties

Na deze ingreep kunnen de volgende complicaties optreden:

– Stijfheid

– Chronisch pijnsyndroom

– Infectie

– Bloeduitstorting

– Restklachten van het gewricht

– Letsel van een zenuwtakje in het operatiegebied met als gevolg een verminderd of veranderd gevoel in deel van de vinger

Na behandeling

De nabehandeling van een gewrichtsoperatie is langdurig. In alle gevallen is handtherapie in combinatie met een spalk belangrijk om het herstel van de handfunctie te bewerkstelligen. De klachten zijn nooit meteen helemaal weg na de operatie. Als het operatiegebied genezen is zullen de pezen/spieren en gewrichten van de duim en pols nog moeten wennen aan de nieuwe situatie en in het begin nog pijnklachten geven bij inspanning. Afhankelijk van de ernst van de aandoening kan het 3 tot 9 maanden duren voordat het eindresultaat bereikt is. Het doel is om een goede pijnvermindering tot volledige afwezigheid van de pijn te bereiken met behoud van een goede inzetbaarheid van de hand.

Maak direct een afspraak

Wij werken niet met lange wachtlijsten. Je kunt snel bij ons terecht.

Al onze zorg wordt verzekerd door uw zorgverzekeraar

Alle behandelingen die door Voor de hand worden verricht vallen onder de basisverzekering. Dit betekent dat alle behandelingen in principe worden vergoed, uiteraard met in achtneming van het wettelijk eigen risico. Zoals met alle behandelingen die vallen onder de basisverzekering zullen de kosten rechtstreeks verrekend worden met uw zorgverzekeraar.

Afspraak maken?

Online afspraak maken

Wij hebben geen lange wachtlijsten. Gebruik ons afspraken formulier om snel een afspraak te maken. Een van onze medewerkers zal zo snel mogelijk contact met u opnemen om de afspraak te bevestigen.

Afspraak maken

Telefonisch afspraak maken

U kunt ons ook telefonisch bereiken.

0348-214016