• ✔ Gespecialiseerd team
  • ✔ Verzekerde zorg
  • ✔ Korte wachtlijsten
9,4 Zorgkaart Nederland

Wat zijn de klachten

De meest voorkomende klacht bij bandletsel is pijn in de pols. Dit heeft vrijwel altijd een beperkend effect op de dagelijkse activiteiten zoals het huishouden, sporten of werk. Deze klachten kunnen wisselend aanwezig zijn. Vaak zijn de klachten erger bij een zwaardere belasting. Ook kan de beweeglijkheid van de pols beperkt zijn en soms is er sprake van een klik in de pols. Als de klachten langer bestaan kan er ook sprake zijn van krachtverlies. Daarnaast kan er een zwelling op de rugzijde van de pols ontstaan.

Oorzaak

De meeste voorkomende oorzaak van bandletsel van de pols is een trauma. Vaak is er een val of een ongeluk in het verleden geweest. Soms is er zelfs een Röntgenfoto gemaakt waar niets op te zien was.

Mogelijke behandeling

Afwachten

Het bandletsel is te zien op een speciale Röntgenfoto of tijdens een kijkoperatie. Als het is vastgesteld dan is afwachten meestal geen optie. Dit komt doordat het kraakbeen in de pols kan gaan slijten na bandletsel en er hierdoor artrose (slijtage) kan ontstaan.

 

Conservatieve behandeling

In afwachting van een (kijk)operatie kan het gewricht rust geven worden door een spalk of brace. Daarnaast worden er oefeningen gegeven om de gewrichten soepel te houden. Soms wordt dit aangevuld met een corticosteroïdinjectie. De injectie kan gezet worden op het spreekuur door de arts.

Operatieve behandelingen

Als er bandletsel is vastgesteld op een foto of tijdens een kijkoperatie dan bespreken we verschillende operatiemogelijkheden met je.

Een operatie

Behandeling bij polsklachten na een ongeval
Als er sprake is van gescheurde polsbanden en nog geen artrose (slijtage) dan kan het bandje opnieuw gemaakt worden. Is er al sprake van artrose dan kan het zijn dat het nodig is om de pols (gedeeltelijk) vast te zetten om de pijnklachten te verminderen.

Na de operatie

Na de operatie heb je een gips/spalkverband om het geopereerde gewricht en een mitella. Het is verstandig om de geopereerde hand hoog te leggen, ook ’s nachts, bijvoorbeeld op een kussen. Het is daarbij belangrijk dat je regelmatig je overige vingers en arm beweegt. Na een aantal dagen wordt het gips/spalkverband vervangen door een afneembare spalk die je een aantal weken zal moeten dragen. In deze periode wordt gestart met handtherapie.

 

De klachten zijn nooit meteen helemaal weg na de operatie. Als het operatiegebied genezen is zullen de pezen/spieren nog moeten wennen aan de nieuwe situatie en in het begin nog pijnklachten geven bij inspanning. Afhankelijk van de ernst van de aandoening kan het 3 tot 9 maanden duren voordat het eindresultaat bereikt is. Het doel is om een goede pijnvermindering tot volledige afwezigheid van de pijn te bereiken, met behoud van een goede handfunctie. Meestal treedt wel een vermindering van de beweeglijkheid van de pols op.

Complicaties

Na deze ingreep kunnen de volgende complicaties optreden:

– Stijfheid

– Chronisch pijnsyndroom

– Infectie

– Bloeduitstorting

– Restklachten van het gewricht

– Letsel van een zenuwtakje in het operatiegebied met als gevolg een verminderd of veranderd gevoel in deel van de huid

Na behandeling

De nabehandeling van een gewrichtsoperatie is langdurig. In alle gevallen is handtherapie in combinatie met een spalk belangrijk om het herstel van de handfunctie te bewerkstelligen. De klachten zijn nooit meteen helemaal weg na de operatie. Als het operatiegebied genezen is zullen de pezen/spieren en gewrichten van de duim en pols nog moeten wennen aan de nieuwe situatie en in het begin nog pijnklachten geven bij inspanning. Afhankelijk van de ernst van de aandoening kan het 3 tot 9 maanden duren voordat het eindresultaat bereikt is. Het doel is om een goede pijnvermindering tot volledige afwezigheid van de pijn te bereiken met behoud van een goede inzetbaarheid van de hand.

Maak direct een afspraak

Wij werken niet met lange wachtlijsten. Je kunt snel bij ons terecht.

Al onze zorg wordt verzekerd door uw zorgverzekeraar

Alle behandelingen die door Voor de hand worden verricht vallen onder de basisverzekering. Dit betekent dat alle behandelingen in principe worden vergoed, uiteraard met in achtneming van het wettelijk eigen risico. Zoals met alle behandelingen die vallen onder de basisverzekering zullen de kosten rechtstreeks verrekend worden met uw zorgverzekeraar.

Afspraak maken?

Online afspraak maken

Wij hebben geen lange wachtlijsten. Gebruik ons afspraken formulier om snel een afspraak te maken. Een van onze medewerkers zal zo snel mogelijk contact met u opnemen om de afspraak te bevestigen.

Afspraak maken

Telefonisch afspraak maken

U kunt ons ook telefonisch bereiken.

0348-214016