Je hebt last van je hand.
Wij helpen je verder.

Hieronder tref je een lijst met aandoeningen. Het geeft u meer informatie over de behandeling hiervan.

Slijtage van de pols (Gedeeltelijk vastzetten)

Slijtage (artrose) is een aandoening van je kraakbeen. De uiteinden van botten zijn bedekt met een laagje kraakbeen. Het zorgt er voor dat je jouw gewrichten soepel en pijnvrij kunt bewegen. Bij artrose is dit gewrichtskraakbeen beschadigd. Artrose komt meestal doordat je kraakbeen in de loop van je leven slijt. Het kan ook ontstaan door beschadiging in het gewricht, bijvoorbeeld bij een botbreuk. De reden om te opereren bij slijtage is om chronische pijnklachten te behandelen.

Wat zijn de klachten

Pijn! Vrijwel de enige reden om de pols gedeeltelijk vast te zetten is een chronische onbehandelbare pijn die veroorzaakt wordt door een beschadiging in het gewricht die niet meer te herstellen is. De pijn zit meestal aan de duimzijde of meer in het midden van de pols. Vaak is door de slijtage van het polsgewricht ook de beweeglijkheid van de pols al flink verminderd.

Oorzaak

Er kunnen meerdere oorzaken zijn van de beschadiging in het polsgewricht. Het kan zijn dat een van de betreffende polsbotjes onherstelbaar beschadigd is door een recent of oud ongeval, of door een eerdere operatie. Het Scaphoïdeum botje aan de duimzijde van de pols is hier het meest berucht om. Ook kan de slijtage van het gewricht zijn ontstaan rond het Scaphoïdeum botje waardoor de pols is ingezakt (zgn. SNAC- of SLAC-wrist). Dit is meestal het gevolg van een oude breuk of een oud bandletsel (SL-bandletsel). Deze slijtage is niet meer te herstellen.

Mogelijke behandeling

Het doel van de behandeling is verminderen van de pijnklachten in de pols. Dit kan op meerdere manieren bereikt worden. Welke manier voor jou geschikt is hangt af van de ernst van de schade en of er wel of geen breuk is.

Bij pijnlijk, onherstelbare schade in de pols zijn er soms ook andere operaties beschikbaar.

Dit hangt af van de ernst en locatie van de beschadiging en natuurlijk van jouw persoonlijke situatie. Je handchirurg zal de voor- en nadelen van alle beschikbare opties met je doornemen en samen met jou de beste keuze voor je situatie maken.

Een operatie

Een LC artrodese is de naam voor een operatie waarbij de pols gedeeltelijk vastgezet wordt. Het scheepsvormige botje (scaphoid) wordt uit de pols verwijderd en twee andere polsbotjes worden aan elkaar vastgezet; het Lunatum en het Capitatum (Vandaar de afkorting: LC).

Na de operatie

Na de operatie krijg je een (gips)spalk. Je krijgt een mitella om de arm rust te geven. Het is verstandig de geopereerde hand de eerste week hoog te leggen, ook ’s nachts, bijvoorbeeld op een kussen. Het is daarbij belangrijk dat je regelmatig je schouder, elleboog en vingers beweegt.

De wond is gesloten door middel van hechtingen. Wanneer de hechtingen van oplosbaar materiaal zijn, lossen ze na verloop van tijd op. Is de wond gesloten met niet-oplosbare hechtingen? Dan worden deze na 10-14 dagen verwijderd in de kliniek.

Complicaties

Na deze ingreep kunnen de volgende complicaties optreden:
– Chronisch pijnsyndroom
– Infectie
– Bloeduitstorting
– Blijvende pijnklachten van het polsgewricht

Na behandeling

De pols moet gedurende 6-8 weken beschermd worden met een spalk. De vingers zijn hierbij vrij. In de week na de operatie wordt gestart met handtherapie. Deze revalidatie periode duurt zeker 3 maanden. Je handtherapeut zal hier samen met jou een plan voor opstellen.

Het kan 3 tot 9 maanden duren voordat het eindresultaat bereikt is. Het doel is om een goede pijnvermindering tot volledige afwezigheid van de pijn te bereiken met behoud van zoveel mogelijk beweeglijkheid en kracht van het overgebleven polsgewricht.

Al onze zorg wordt verzekerd door uw zorgverzekeraar

Alle behandelingen die door Voor de hand worden verricht vallen onder de basisverzekering. Dit betekent dat alle behandelingen in principe worden vergoed, uiteraard met in achtneming van het wettelijk eigen risico. Zoals met alle behandelingen die vallen onder de basisverzekering zullen de kosten rechtstreeks verrekend worden met uw zorgverzekeraar.

Waar heb je last van

Bult op de pols (Polsganglion) |
Bultje op de vinger (Mucoidcyste) |
Doof gevoel van de vinger (Zenuwletsel) |
Gebroken polsbotje (Scaphoidfractuur) |
Hangend topje (Mallet vinger) |
Hangende vinger (Strekpeesletsel) |
Haperende vinger (Trigger finger) |
Knobbels of strengen in de hand (Dupuytren) |
Pijn in de duimmuis (Duimbasisslijtage) |
Pijnklachten in de pols (Bandletsel) |
Pijnklachten pinkzijde van de pols (Meniscusletsel) |
Pijnlijke handen (Artrose) |
Pijnlijke pols (Hypermobiliteit of instabiele pols) |
Pijnlijke pols, duimzijde (Quervain) |
Skiduim (Bandletsel van de duim) |
Slijtage van de pols (Gedeeltelijk vastzetten) |
Slijtage van de pols (Proximale Rij Carpectomie) |
Tintelende vingers (Carpaal Tunnel Syndroom) |