Je hebt last van je hand.
Wij helpen je verder.

Hieronder tref je een lijst met aandoeningen. Het geeft u meer informatie over de behandeling hiervan.

Waar heb je last van

Carpaal Tunnel Syndroom |
Dorsaal polsganglion |
Duimbasisslijtage |
Dupuytren |
Mallet vinger |
Meniscusletsel van de pols |
Instabiele pols (midcarpale instabiliteit) |
Mucoidcyste |
Slijtage van de pols (gedeeltelijk vastzetten) |
Slijtage van de pols (Proximale Rij Carpectomie) |
Quervain |
Gebroken polsbotje (Scaphoidfractuur) |
Skiduim |
Strekpeesletsel |
Triggerfinger |
Zenuwletsel |

Duimbasisslijtage

De gewrichten in je lichaam zijn normaal gesproken bedekt met een laagje kraakbeen. Dit zorgt er voor dat de gewrichten soepel en pijnvrij kunnen bewegen. Bij artrose is dit gewrichtskraakbeen beschadigd. In de hand zijn de meest voorkomende plaatsen waar artrose plaatsvindt de duimbasis, en sommige vingergewrichten. In de pols staat meestal niet spontaan artrose.

Wat zijn de klachten

Door de slijtage in de duimbasis kan het gewricht en de duimmuis pijnlijk worden. De pijn neemt toe tijdens of na het gebruik van je hand. Het duimbasisgewricht kan opzwellen en de duim kan in een afwijkende stand komen te staan. Ook kan de kracht in je hand verminderen waardoor je dingen uit je hand laat vallen.

Oorzaak

Artrose komt meestal doordat je kraakbeen in de loop van je leven slijt. Het kan ook ontstaan door beschadiging in het gewricht, bijvoorbeeld bij een botbreuk. De basis van de duim is de meest voorkomende plek waar slijtage kan optreden in de hand.

Mogelijke behandeling

Het doel van de behandeling is herstellen van stabiliteit en kracht van de duim. Dit kan op meerdere manieren bereikt worden. Welke manier voor jou geschikt is hangt af van de ernst van jouw klachten en de slijtage. Om dit te bepalen voeren wij nauwkeurig lichamelijk en Röntgen onderzoek uit. Dit kan allemaal in 1 afspraak en de arts maakt zelf de röntgenfoto.

Operatieve behandelingen

Als je na de niet-operatieve behandelingen veel pijn houdt, dan bespreken we verschillende operatiemogelijkheden met je. Wij geven je een persoonlijk advies, waarbij we rekening houden met je pijn, de stijfheid van je duim, de ernst van de artrose en je dagelijkse bezigheden.

Niet-operatieve behandelingen

Vaak wordt gestart met een op maat gemaakte spalk en handtherapie. Hierdoor krijgt het versleten gewricht meer rust en neemt de pijn af. De handtherapeut begeleidt je bij het zoeken naar een juiste spalk, het geven van houdingsadviezen en oefentherapie.

 

Een operatie

Er zijn verschillende operaties mogelijk. In alle gevallen wordt het versleten gewricht verwijderd om de pijn te verminderen. Slijtage is immers niet meer te repareren. Vervolgens zijn er een aantal opties die op jouw specifieke situatie worden afgestemd:
– Het gewricht kan wel of niet definitief worden vastgezet.
– Het botje onder het gewricht (os Trapezium) kan geheel of gedeeltelijk worden verwijderd.
– Het gewricht kan wel of niet vervangen worden door een peesplastiek of een prothese.

Na de operatie

Na de operatie heb je een gips/spalkverband om de duimbasis, en een mitella. Het is verstandig om de geopereerde hand hoog te leggen, ook ’s nachts, bijvoorbeeld op een kussen. Het is daarbij belangrijk dat je regelmatig je overige vingers en arm beweegt. Na een aantal dagen wordt het gips/spalkverband vervangen door een afneembare spalk die je een aantal weken zal moeten dragen. In deze periode wordt gestart met handtherapie.

De klachten zijn nooit meteen helemaal weg na de operatie. Als het operatiegebied genezen is zullen de pezen/spieren en gewrichten van de duim en pols nog moeten wennen aan de nieuwe situatie en in het begin nog pijnklachten geven bij inspanning. Afhankelijk van de ernst van de aandoening kan het 3 tot 9 maanden duren voordat het eindresultaat bereikt is. Het doel is om een goede pijnvermindering tot volledige afwezigheid van de pijn te bereiken, met behoud van een goede inzetbaarheid van de duim.

Complicaties

Na deze ingreep kunnen de volgende complicaties optreden:
– Stijfheid
– Chronisch pijnsyndroom
– Infectie
– Bloeduitstorting
– Restklachten van het gewricht
– Letsel van een zenuwtakje in het operatiegebied met als gevolg een verminderd of veranderd gevoel in deel van de duim

Na behandeling

De nabehandeling van een gewrichtsoperatie aan de duimbasis is langdurig. In alle gevallen is handtherapie in combinatie met een spalk belangrijk om het herstel van de handfunctie te bewerkstelligen. De klachten zijn nooit meteen helemaal weg na de operatie. Als het operatiegebied genezen is zullen de pezen/spieren en gewrichten van de duim en pols nog moeten wennen aan de nieuwe situatie en in het begin nog pijnklachten geven bij inspanning. Afhankelijk van de ernst van de aandoening kan het 3 tot 9 maanden duren voordat het eindresultaat bereikt is. Het doel is om een goede pijnvermindering tot volledige afwezigheid van de pijn te bereiken met behoud van een goede inzetbaarheid van de duim.

Al onze zorg wordt verzekerd door uw zorgverzekeraar

Alle behandelingen die door Voor de hand worden verricht vallen onder de basisverzekering. Dit betekent dat alle behandelingen in principe worden vergoed, uiteraard met in achtneming van het wettelijk eigen risico. Zoals met alle behandelingen die vallen onder de basisverzekering zullen de kosten rechtstreeks verrekend worden met uw zorgverzekeraar.