• ✔ Gespecialiseerd team
  • ✔ Verzekerde zorg
  • ✔ Korte wachtlijsten
9,4 Zorgkaart Nederland

Wat zijn de klachten

Door de slijtage in de duimbasis kan dit gewricht en de duimmuis pijnlijk worden. De pijn neemt toe tijdens of na het gebruik van je hand. Het duimbasisgewricht kan opzwellen en de duim kan in een afwijkende stand komen te staan. Ook kan de kracht in je hand verminderen waardoor je dingen uit je hand laat vallen.

Oorzaak

Artrose komt meestal doordat je kraakbeen in de loop van je leven slijt. Het kan ook ontstaan door beschadiging in het gewricht, bijvoorbeeld bij een ongeluk of na een botbreuk. De basis van de duim is de meest voorkomende plek waar slijtage optreedt in de hand.

Mogelijke behandeling

Het doel van de behandeling is het verminderen van de pijn en herstellen van de kracht van de duim. Dit kan op meerdere manieren bereikt worden. Welke manier voor jou geschikt is hangt af van de ernst van jouw klachten en de slijtage. Om dit te bepalen voeren wij nauwkeurig lichamelijk onderzoek uit en maken eventueel en Röntgenfoto. Dit kan allemaal in 1 afspraak en de arts maakt zelf de röntgenfoto.

 

Handtherapie

Vaak wordt gestart met een op maat gemaakte spalk en handtherapie. Hierdoor krijgt het versleten gewricht meer rust en neemt de pijn af. De handtherapeut begeleidt je bij het zoeken naar een juiste spalk, het geven van houdingsadviezen en oefentherapie.

Operatieve behandelingen

Als je na de handtherapie veel pijn houdt, dan bespreken we verschillende operatiemogelijkheden met je. Wij geven je een persoonlijk advies, waarbij we rekening houden met je pijn, de stijfheid van je duim, de ernst van de artrose en je dagelijkse bezigheden.

 

Een operatie

Er zijn verschillende operaties mogelijk. In alle gevallen wordt het versleten bot verwijderd om de pijn te verminderen. Slijtage is immers niet meer te repareren. Vervolgens zijn er een aantal opties die op jouw specifieke situatie worden afgestemd:
– Het gewricht kan wel of niet definitief worden vastgezet.
– Het botje onder het gewricht (os Trapezium) kan geheel of gedeeltelijk worden verwijderd.
– Het gewricht kan wel of niet vervangen worden door een peesplastiek of een prothese.

Na de operatie

Na de operatie heb je een gips/spalkverband om de duimbasis, en een mitella. Het is verstandig om de geopereerde hand hoog te houden, ook ’s nachts, bijvoorbeeld op een kussen. Het is daarbij belangrijk dat je regelmatig je overige vingers en arm beweegt. Na een aantal dagen wordt het gips/spalkverband vervangen door een afneembare spalk die je een aantal weken zal moeten dragen. In deze periode wordt gestart met handtherapie.

De klachten zijn nooit meteen helemaal weg na de operatie. Als het operatiegebied genezen is zullen de pezen/spieren en gewrichten van de duim en pols nog moeten wennen aan de nieuwe situatie en in het begin nog pijnklachten geven bij inspanning. Afhankelijk van de ernst van de aandoening kan het 3 tot 9 maanden duren voordat het eindresultaat bereikt is. Het doel is om een goede pijnvermindering tot volledige afwezigheid van de pijn te bereiken, met behoud van een goede inzetbaarheid van de duim.

Complicaties

Na deze ingreep kunnen de volgende complicaties optreden:
– Stijfheid
– Chronisch pijnsyndroom
– Infectie
– Bloeduitstorting
– Restklachten van het gewricht
– Letsel van een zenuwtakje in het operatiegebied met als gevolg een verminderd of veranderd gevoel in deel van de duim

Na behandeling

De nabehandeling van een gewrichtsoperatie aan de duimbasis is langdurig. In alle gevallen is handtherapie in combinatie met een spalk belangrijk om het herstel van de handfunctie te bewerkstelligen. De klachten zijn nooit meteen helemaal weg na de operatie. Als het operatiegebied genezen is zullen de pezen/spieren en gewrichten van de duim en pols nog moeten wennen aan de nieuwe situatie en in het begin nog pijnklachten geven bij inspanning. Afhankelijk van de ernst van de aandoening kan het 3 tot 9 maanden duren voordat het eindresultaat bereikt is. Het doel is om een goede pijnvermindering tot volledige afwezigheid van de pijn te bereiken met behoud van een goede inzetbaarheid van de duim.

Maak direct een afspraak

Wij werken niet met lange wachtlijsten. Je kunt snel bij ons terecht.

Al onze zorg wordt verzekerd door uw zorgverzekeraar

Alle behandelingen die door Voor de hand worden verricht vallen onder de basisverzekering. Dit betekent dat alle behandelingen in principe worden vergoed, uiteraard met in achtneming van het wettelijk eigen risico. Zoals met alle behandelingen die vallen onder de basisverzekering zullen de kosten rechtstreeks verrekend worden met uw zorgverzekeraar.

Afspraak maken?

Online afspraak maken

Wij hebben geen lange wachtlijsten. Gebruik ons afspraken formulier om snel een afspraak te maken. Een van onze medewerkers zal zo snel mogelijk contact met u opnemen om de afspraak te bevestigen.

Afspraak maken

Telefonisch afspraak maken

U kunt ons ook telefonisch bereiken.

0348-214016