Je hebt last van je hand.
Wij helpen je verder.

Hieronder tref je een lijst met aandoeningen. Het geeft u meer informatie over de behandeling hiervan.

Meniscusletsel van de pols

TFCC is de afkorting van “triangulair fibrocartilage complex”, het wordt wel de meniscus van de pols genoemd omdat het uit kraakbeen en ligament bestaat. Het TFCC zit aan het uiteinde van het spaakbeen en de ellepijp ter hoogte van de pols. Het verbindt en stabiliseert het spaakbeen en de ellepijp. Daarnaast werkt het als een “stootkussen” en vangt het krachten op tussen het uiteinde van de ellepijp en de polsbotjes.

Wat zijn de klachten

Bij een TFCC scheur treden er pijnklachten op aan de pinkzijde van de pols. Vooral belasten bij draaibewegingen en bij opdrukken uit een stoel veroorzaken pijn. Soms is het gewricht tussen het spaakbeen en de ellepijp instabiel geworden. Hierdoor kan de ellepijp omhoog staan bij de pols.

Oorzaak

Schade aan het TFCC kan veroorzaakt worden door slijtage door een te lange ellepijp of door een ongeval. Bij ongeveer 15% van de polsbreuken ontstaat ook een letsel van het TFCC, soms met afbreken van een klein stukje bot van de ellepijp. Slijtage van het TFCC treedt in de loop van het leven bij bijna iedereen op. Rond het 30e levensjaar kunnen de eerste tekenen van slijtage al gevonden
worden en bij de 50-plussers wordt bij 50% van alle mensen een scheur in het TFCC gevonden. Deze, aan de leeftijd gerelateerde, slijtage geeft meestal geen klachten, maar kan de beoordeling van pijnklachten aan deze zijde van de pols lastiger maken.

Mogelijke behandeling

De behandeling van het menisucletsel is onder andere afhankelijk van de oorzaak, de ernst van het letsel en de tijd tussen letsel en ontdekken van de afwijkingen.

Operatieve behandeling

Afhankelijk van de klachten en de oorzaak van het meniscusletsel zal de arts verschillende operaties met u bespreken.

Niet-operatieve behandeling

Stabiele meniscusletsels, veroorzaakt door een ongeval, kunnen in het acute stadium behandeld worden met een bovenarms gips gedurende vier tot zes weken. Hierna volgt een periode van handtherapie gedurende twee tot drie maanden om de pols soepeler en sterker te maken. Bij veel centrale scheuren in de meniscus verdwijnen uiteindelijk de klachten. De pijn van ouderdomsletsels kunnen ook verminderen met spalktherapie, NSAID’s (zoals ibuprofen en diclofenac) en corticosteroïden injecties.

Een operatie

Tijdens een kijkoperatie kunnen letsels van de meniscus aangetoond en soms ook behandeld worden. Losse flarden kunnen worden weg gehaald of de ellepijp kan korter worden gemaakt.

In geval van instabiliteit van het gewricht tussen de ellepijp en het spaakbeen moet de meniscus gehecht worden. Er wordt een snee gemaakt ter hoogte van de kop van de ellepijp en met een botankertje wordt de mensicus weer vastgemaakt. Bij zeer ernstige instabiliteit en een niet meer te herstellen meniscus, wordt de meniscus gereconstrueerd met lichaamseigen peesweefsel of een prothese.

Een slijtage veroorzaakt door een te lange ellepijp kan behandeld worden door de ellepijp korter te maken.

Na de operatie

Na de operatie heb je een (gips)spalk om de arm en een mitella. Het is verstandig de geopereerde hand de eerste week hoog te leggen, ook ’s nachts, bijvoorbeeld op een kussen. Het is daarbij belangrijk dat je regelmatig je schouder, elleboog en vingers beweegt. De (gips)spalk wordt door de handtherapeut vervangen na een aantal dagen. Hierna start de nabehandeling bij de handtherapeut.

Complicaties

Na deze ingreep kunnen de volgende complicaties optreden:
– Stijfheid van het polsgewricht
– Chronisch pijnsyndroom
– Infectie
– Bloeduitstorting
– Rest-instabiliteit van het gewricht

Na behandeling

De klachten zijn nooit meteen helemaal weg na de operatie. Als het operatiegebied genezen is zullen de pezen/spieren en gewrichten van de pols nog moeten wennen aan de nieuwe situatie en in het begin nog pijnklachten geven bij inspanning. Afhankelijk van de ernst van de aandoening kan het 3 tot 9 maanden duren voordat het eindresultaat bereikt is. Het doel is goede pijnvermindering en herstel bereiken van de stabiliteit van de pols. Wanneer je fysiek zwaar werk hebt, of je duim intensief belast tijdens je hobby’s en/of sport, dan is het soms raadzaam om deze activiteiten pas in een latere fase te hervatten of hierbij nog een beschermende spalk of brace te dragen of de duim te tapen. Je handtherapeut stelt samen met jou hiervoor een plan samen.

Al onze zorg wordt verzekerd door uw zorgverzekeraar

Alle behandelingen die door Voor de hand worden verricht vallen onder de basisverzekering. Dit betekent dat alle behandelingen in principe worden vergoed, uiteraard met in achtneming van het wettelijk eigen risico. Zoals met alle behandelingen die vallen onder de basisverzekering zullen de kosten rechtstreeks verrekend worden met uw zorgverzekeraar.

Waar heb je last van

Pijnlijke handen |
Pijnklachten in de pols |
Carpaal Tunnel Syndroom |
Dorsaal polsganglion |
Duimbasisslijtage |
Dupuytren |
Mallet vinger |
Meniscusletsel van de pols |
Instabiele pols (midcarpale instabiliteit) |
Mucoidcyste |
Slijtage van de pols (gedeeltelijk vastzetten) |
Slijtage van de pols (Proximale Rij Carpectomie) |
Quervain |
Gebroken polsbotje (Scaphoidfractuur) |
Skiduim |
Strekpeesletsel |
Haperende vinger |
Doof gevoel van de vinger |