Je hebt last van je hand.
Wij helpen je verder.

Hieronder tref je een lijst met aandoeningen. Het geeft u meer informatie over de behandeling hiervan.

Slijtage van de pols (Proximale Rij Carpectomie)

Normaal bestaat een gewricht uit twee botdelen met daartussen een kraakbeenlaagje. Dit laagje zorgt ervoor dat het gewricht soepel kan bewegen. Bij artrose slijt het kraakbeen. De pijn die door deze slijtage wordt veroorzaakt, wordt over het algemeen geleidelijk erger.

Wat zijn de klachten

Polsartrose zorgt voor pijn. Soms treedt zwelling, roodheid of kraken bij bewegen van de pols op. Bewegingsbeperking, standverandering en instabiliteit kunnen in de loop van de tijd ontstaan.

Oorzaak

Reuma, ouder worden, extra belasting of een ongeval kunnen leiden tot slijtage op verschillende plekken in de pols. Het polsgewricht bestaan uit meerder botjes die met elkaar scharnieren. Indien er tussen (een deel van) deze botjes slijtage ontstaat leidt dat tot pijnklachten.

Mogelijke behandeling

Samen met jou bespreken we de behandelmogelijkheden. De behandeling is met name gericht op het verlichten van je pijn, waarbij je jouw pols zo goed mogelijk kunt blijven bewegen.

Soms kan worden volstaan met aanpassing van het gebruik van hand en pols onder begeleiding van een handtherapeut. Hiernaast kan een brace of spalk worden aangemeten. Soms wordt er een injectie gegeven voor (tijdelijke) vermindering van de klachten.

In geval van gewrichtsslijtage van de pols is het soms mogelijk om de versleten botjes te verwijderen en de pols te laten scharnieren op de resterende botten. Bij een ‘Proximale Rij Carpectomie’ (PRC) worden drie botjes weggehaald. De pols zakt iets in en scharniert dan nog op één niveau. Vaak geeft deze operatie een aanzienlijke pijnvermindering. Het herstel van kracht in de hand is erg afhankelijk van de situatie voor de operatie. De beweeglijkheid zal afnemen, maar ook dit is afhankelijk van de uitgangssituatie.

Een operatie

De operatie gebeurt onder narcose of een regionale verdoving van de gehele arm. Bij de operatie wordt een snede over de bovenzijde van je pols gemaakt. Daarna worden er drie botjes uit de pols verwijderd.

Na de operatie

Na de operatie wordt uw pols verbonden met een (gips)spalk. Het is verstandig de geopereerde hand de eerste week hoog te leggen, ook ’s nachts, bijvoorbeeld op een kussen. Het is daarbij belangrijk dat u regelmatig uw schouder, elleboog en vingers beweegt.

De wond is gesloten door middel van hechtingen. Wanneer de hechtingen van oplosbaar materiaal zijn, lossen ze na verloop van tijd op. Is de wond gesloten met niet-oplosbare hechtingen? Dan worden deze na 10 tot 14 dagen verwijderd in de kliniek.

Complicaties

Na deze ingreep kunnen de volgende complicaties optreden:

– Stijfheid of beperkte beweging van de pols
– Chronische pijnsyndroom
– Infectie
– Bloeduitstorting
– Instabiliteit van de pols
– Gevoelsstoornissen van de huid
– Voortschrijdende artrose van de restende polsbotjes

Na behandeling

Binnen een week na de operatie krijg je een afspraak met de handtherapeut om de nabehandeling op te starten. Deze geeft je adviezen om eventuele zwelling en pijn in je hand te verminderen, instrueert oefeningen ter verbetering van de beweeglijkheid en geeft adviezen over het gebruik van je arm en hand. Het totale hersteltraject is 3 tot 6 maanden. Wanneer je fysiek zwaar werk hebt, of je belast intensief je pols tijdens je hobby’s en/of sport, dan is het soms raadzaam om deze activiteiten pas in een latere fase te hervatten of hierbij nog een beschermende spalk of brace te dragen of de pols te tapen. Je handtherapeut zal hier samen met jou een plan voor opstellen.

Al onze zorg wordt verzekerd door uw zorgverzekeraar

Alle behandelingen die door Voor de hand worden verricht vallen onder de basisverzekering. Dit betekent dat alle behandelingen in principe worden vergoed, uiteraard met in achtneming van het wettelijk eigen risico. Zoals met alle behandelingen die vallen onder de basisverzekering zullen de kosten rechtstreeks verrekend worden met uw zorgverzekeraar.

Waar heb je last van

Artrose |
Bandletsel van de pols |
Carpaal Tunnel Syndroom |
Dorsaal polsganglion |
Duimbasisslijtage |
Dupuytren |
Mallet vinger |
Meniscusletsel van de pols |
Instabiele pols (midcarpale instabiliteit) |
Mucoidcyste |
Slijtage van de pols (gedeeltelijk vastzetten) |
Slijtage van de pols (Proximale Rij Carpectomie) |
Quervain |
Gebroken polsbotje (Scaphoidfractuur) |
Skiduim |
Strekpeesletsel |
Triggerfinger |
Zenuwletsel |