Wat zijn de klachten
In het begin van het strekpeesletsel is er meestal sprake van een wond. De vinger is pijnlijk en gezwollen. Een deel van de vinger staat gebogen en kan niet worden gestrekt. Met behulp van de andere hand is het wel mogelijk om de vinger recht te krijgen.
Oorzaak
Strekpeesletsels ontstaan meestal na een snij- of bijtverwonding. Soms ontstaan ze door een val. In uitzonderlijke gevallen kan er sprake zijn van een spontane scheur, bijvoorbeeld bij reumapatiënten. Soms wordt dit letsel niet (tijdig) herkend omdat er sprake is van een gedeeltelijke scheur of wordt de functie deels over genomen door een naastgelegen strekpees.
Mogelijke behandeling
Een peesletsel moet bijna altijd geopereerd worden. In de ideale situatie zal de patiënt meteen na het letsel geopereerd worden en in ieder geval binnen 10 dagen na het peesletsel. Na 10 dagen wordt de kwaliteit van het peesweefsel minder en kan het herstel minder goed verlopen.
Een operatie
Het herstel van de pees wordt gedaan op de operatiekamer. De operatie bestaat uit het opzoeken en herstellen van de aangedane strekpees. Na de ingreep wordt een (gips)spalk aangelegd.
Na de operatie
De handchirurg bepaald, aan de hand van het soort letsel en de toestand van de pees, welke nabehandeling door de handtherapeut wordt gestart. Er kan besloten worden een statische nabehandeling, een voorzichtige dynamische of een actieve nabehandeling (early active motion) te starten.
Complicaties
Na deze ingreep kunnen de volgende complicaties optreden:
– Stijfheid
– Chronisch pijnsyndroom
– Wondontsteking
– Bloeduitstorting
– Rest-beperking van de beweeglijkheid van de vinger
Na behandeling
De gehele behandeling neemt, zonder complicaties, 3 maanden in beslag. In de meeste gevallen is het gedurende 6 weken nodig om de pees middels een spalk te beschermen. Daarna zal het accent met name liggen op het versterken van de pees en het weer terugkrijgen van de beweeglijkheid en de kracht van de hand.
Maak direct een afspraak
Al onze zorg wordt verzekerd door uw zorgverzekeraar
Alle behandelingen die door Voor de hand worden verricht vallen onder de basisverzekering. Dit betekent dat alle behandelingen in principe worden vergoed, uiteraard met in achtneming van het wettelijk eigen risico. Zoals met alle behandelingen die vallen onder de basisverzekering zullen de kosten rechtstreeks verrekend worden met uw zorgverzekeraar.