Je hebt last van je hand.
Wij helpen je verder.

Hieronder tref je een lijst met aandoeningen. Het geeft u meer informatie over de behandeling hiervan.

Waar heb je last van

Carpaal Tunnel Syndroom |
Dorsaal polsganglion |
Duimbasisslijtage |
Dupuytren |
Mallet vinger |
Meniscusletsel van de pols |
Instabiele pols (midcarpale instabiliteit) |
Mucoidcyste |
Slijtage van de pols (gedeeltelijk vastzetten) |
Slijtage van de pols (Proximale Rij Carpectomie) |
Quervain |
Gebroken polsbotje (Scaphoidfractuur) |
Skiduim |
Strekpeesletsel |
Triggerfinger |
Zenuwletsel |

Zenuwletsel

Zenuwletsel betekent schade aan een zenuw.

Wat zijn de klachten

Wanneer er sprake is van een zenuwletsel voel je meestal tintelingen, doofheid of gevoelloosheid in het gebied van de beschadigde zenuw. Andere klachten van veranderd gevoel, zoals pijn en “vreemd” gevoel kunnen voorkomen. Ook kan het zijn dat je gedeeltelijke of volledige uitval hebt van één of meerder spieren, waardoor je bepaalde bewegingen niet kan maken.

Oorzaak

Zenuwletsel kan ontstaan door een ongeval. Dit kan een snij-, bijt- of zaagverwonding zijn. Maar kan bijvoorbeeld ook veroorzaakt worden door kortdurende beknelling, infectie of overmatige rek op de zenuw.

Mogelijke behandeling

Niet-operatief

Er wordt door de handchirurg bepaald of een operatie zinvol is. Bij een tijdelijke beknelling, is er meestal sprake van een kneuzing en wordt er afgewacht, omdat spontaan herstel in de loop van maanden te verwachten is.

Operatief

Als er een verwonding is, wordt vaak wel geopereerd. Belangrijk is hierbij de kans op herstel. Dit hangt af van het type letsel, leeftijd en algemene conditie.

Een operatie

De operatie wordt uitgevoerd onder lokale of regionale verdoving en soms onder algehele narcose. De handchirurg opent de wond en moet soms verlengd worden om vanuit gezond gebied de beschadigde zenuw op te zoeken. Bij een scherpe doorsnijding van de zenuw, kan deze vaak gehecht worden onder microscoop of met behulp van een loupebril. De handchirurg hecht dan beide uiteinden van de zenuw weer aan elkaar. Soms is een zenuwletsel rafelig, zoals bij een cirkelzaag of is er aan een deel van de zenuw getrokken, zoals bij een hondenbeet. In dit geval wordt vaak ook geopereerd, maar is herstel soms slechts gedeeltelijk of niet mogelijk. Als een zenuwletsel lang geleden ontstaan is, kan er gebruik worden gemaakt van een deel van een zenuw elders uit het lichaam, die tussen de zenuwuiteinden wordt gehecht.

Na de operatie

Een gehechte zenuw mag de eerste weken niet onder spanning komen te staan en heeft rust nodig om te genezen. Indien het een zenuw in je arm of hand betreft, krijg je een drukverband en mitella om de arm hoog te houden en zwelling te voorkomen. Je wordt altijd verwezen naar de handtherapeut. Na 2 à 3 weken wordt gestart met rustig oefenen en meestal is de hand na 6 weken weer normaal belastbaar. Als er bijkomend letsel is (botbreuken, pezen, bloedvaten of andere zenuwen) wordt een revalidatie programma op maat opgesteld en duurt het langer voordat er normaal belast mag worden.

Het herstel van de zenuw kan echter weken, maanden en zelfs wel meer dan een jaar duren. De duur van het herstel is afhankelijk van de afstand van het letsel tot de spier of huid die de zenuw verzorgt.

Complicaties

Na deze ingreep kunnen de volgende complicaties optreden:

– Chronisch pijnsyndroom
– Infectie
– Bloeduitstorting
– Blijvend doof gevoel in het gebied van de zenuw
– Blijvende bewegingsbeperking van de spieren die bij de zenuw horen

Na behandeling

Totdat de zenuw hersteld is, is de behandeling gericht op onderhouden van de beweeglijkheid van de gewrichten. De oefeningen om de zenuw te laten glijden, stimuleren het gevoel. Bij uitval van zenuwen die spieren aansturen, wordt getracht verkorting van structuren in de arm en hand te voorkomen en de gewrichten te ondersteunen met behulp van een spalk. Wanneer de spierfunctie gaat herstellen zal er meer gericht worden op oefeningen om deze spieren te stimuleren en te trainen. Je handtherapeut zal hier samen met jou een plan voor opstellen.

Al onze zorg wordt verzekerd door uw zorgverzekeraar

Alle behandelingen die door Voor de hand worden verricht vallen onder de basisverzekering. Dit betekent dat alle behandelingen in principe worden vergoed, uiteraard met in achtneming van het wettelijk eigen risico. Zoals met alle behandelingen die vallen onder de basisverzekering zullen de kosten rechtstreeks verrekend worden met uw zorgverzekeraar.