Last van Carpaal Tunnel Syndroom?

Kliniek Voor de Hand behandelt patiënten met hand- en polsklachten. Dit kan zo verholpen zijn door middel van ergotherapie of fysiotherapie. Maar er bestaat ook de mogelijkheid dat er een (kleine) ingreep aan te pas komt. De artsen van Voor de Hand, doen er alles aan om de pijnklachten te verminder of te laten verdwijnen.

 

De belangrijke pijlers

Er zijn een paar belangrijke pijlers die kliniek Voor de Hand onderscheiden. Dat zijn:

  • persoonlijke benadering
  • vandaag bellen, binnen een week op consult
  • combineren van consult, eventuele foto en handtherapie, om reisverkeer te verminderen
  • duurzaamheid op het gebied van materialen

Het laat zien dat de patiënt niet zomaar een patiënt is en dat er echt wordt nagedacht hoe de patiënt zo goed, snel en efficiënt mogelijk kan worden geholpen. Er wordt alle tijd genomen om dat de klachten te verminderen of te laten verdwijnen.

 

Carpaal Tunnel Syndroom

Bij Carpaal Tunnel Syndroom is er sprake van een zenuwbeknelling ter hoogte van de pols.  Daardoor ontstaan tintelingen. Het is een van de meest voorkomende handklachten en komt meer bij vrouwen dan bij mannen voor, en dan met name rond het 40e-60e levensjaar.

 

Klachten

Wij zien vaak dat de klachten bestaan uit tintelingen en/of een doof gevoel in de duim, wijsvinger en middelvinger. Meestal is dit ook ’s nachts, of in de vroege ochtend, aanwezig. Dus als u vaker wakker wordt van tintelingen in uw hand, bedenk dan dat het mogelijk Carpaal Tunnel Syndroom is. Het is dan zinvol om eens met een polsbrace te gaan slapen, vaak helpt dit. In een wat later stadium van de aandoening kan ook de spier van de duimmuis verzwakt raken. Dit kan bij het functioneren van uw hand hinderlijk zijn. Ook kan het gevoel van een deel van de hand in ernstige gevallen permanent weg gaan. Het is dus belangrijk dat u niet te lang met dezer klachten blijft lopen.

 

Wat is de oorzaak van het tunnel syndroom?

Vaak is er geen oorzaak te vinden. Soms zit het in de familie. Ook kan de zenuwbeknelling ontstaan door hormonale veranderingen zoals tijdens de zwangerschap en de overgang. Maar ook suikerziekte, een polsbreuk, reuma en een langzaam werkende schildklier zijn oorzaken. Herhaalde (krachtige) bewegingen van de pols, zoals met tennis, kan ook een rol spelen in het ontstaan van de zenuwbeknelling.

 

Hoe behandel je de klachten?

Als de klachten niet uit zichzelf verminderen en/of verdwijnen dan zijn er meerdere mogelijkheden om de klachten van het tunnel syndroom te behandelen. Bij weinig klachten kan handtherapie, een nachtspalk of een injectie al voldoende zijn om de klachten te herstellen. Heb je matige of ernstige klachten en beperkt het je in je dagelijks functioneren? Dan is een operatie de juiste behandelmethode. Dit vindt plaats onder plaatselijke verdoving en je mag daarna direct naar huis.

Nazorg

Na de operatie wordt er een drukverband om de wond gewikkeld. En na drie dagen mag je dit thuis verwijderen en de wond (na kort douchen of afspoelen), afdekken met een pleister. Na een kleine twee weken wordt in de kliniek de wondgenezing bekeken en worden de hechtingen verwijderd. Afhankelijk van het herstel is soms een nachtspalk of handtherapeut nodig.

 

Complicaties zijn mogelijk na een operatie en kunnen optreden na de operatie. Als je het niet vertrouwt, neem dan contact op met Kliniek Voor de Hand.

  • Bloeduitstorting
  • Infectie
  • Chronische pijnsyndroom
  • Stijfheid
  • Restklachten
  • Letsel van een zenuwtakje in het operatiegebied. Dit zorgt voor een veranderd of verminderd gevoel in een deel van de duim.

 

Iedere hand en herstel is weer anders, dus er wordt samen met de patiënt een behandelplan opgesteld. Om zo tot een klachtenvrij eindresultaat te komen.

 

Benieuwd naar de behandelwijze van kliniek Voor de Hand? Bekijk onze website, neem bij vragen contact op met onze kliniek en volg ons op social media.

Nicoline de Haas handchirurg
Ervaren plastisch chirurg, gespecialiseerd en Europees gecertificeerd hand/pols chirurg.

Nicoline wist al vrij snel wat ze wilde gaan studeren. Ze volgde de opleiding tot Plastisch Chirurg bij de Zwolse Isala Klinieken. Heeft als Plastisch Chirurg gewerkt bij ziekenhuis Medisch Spectrum Twente en bij Plastische Chirurgie Stedendriehoek, een samenwerkingsverband van ziekenhuizen in Apeldoorn, Deventer en Zutphen. In 2012 begon ze als hand- en polschirurg bij hand/polskliniek Xpert Clinics.

Nicoline geeft ook geaccrediteerde nascholing voor huisartsen over hand- en polschirurgie en is officieel NVMSR-lid, Civiel Recht (Nederlandse Vereniging voor Medisch Specialistische Rapportage).
Berbel Sluijter handchirurg
Ervaren plastisch chirurg, gespecialiseerd en Europees gecertificeerd hand/pols chirurg.

Berbel was al vroeg geïnteresseerd in anatomie. Studeerde geneeskunde aan de VU waar ze ook anatomieles gaf. Ze volgde er ook haar opleiding tot plastisch chirurg, met uitstapjes naar Medisch Centrum Alkmaar en naar Beverwijk, onder andere in het brandwondencentrum. Is gepromoveerd aan de VU op immunotherapie voor melanoompatiënten. Ging na haar opleiding tot plastisch chirurg aan de slag bij hand/polskliniek Xpert Clinics. En als algemeen plastisch chirurg in het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda. In 2020-2021 zat Berbel ook in het bestuur van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC).

Maar we zijn niets zonder ons fantastische team.

Maak direct een afspraak

Wij werken niet met lange wachtlijsten. Je kunt snel bij ons terecht.

Al onze zorg wordt vergoed door je zorgverzekeraar

Goed om te weten dat al onze consulten en behandelingen volledig vergoed worden door je zorgverzekering. Als je toch twijfelt, informeer dan bij de zorgverzekeraar of neem contact met ons op, dan zoeken wij het voor je uit.