Last van Carpaal Tunnel Syndroom?

Het Carpaal Tunnel Syndroom is een van de meest voorkomende handklachten. Bij deze klacht is er sprake van een beknelling van een zenuw ter hoogte van de pols. Er is een piek tussen de 40 en 60 jaar, waarbij meer bij vrouwen (9%) dan mannen (0,6%) deze klachten hebben.

 

Klachten

Er zijn een aantal klachten die horen tot het Carpaal Tunnel Syndroom. Meest voorkomend zijn tintelingen of een doof gevoel in de duim, wijsvinger en middelvinger. Meestal doen de klachten zich ’s nachts voor maar ook overdag kunnen de klachten opspelen. Vaak laten mensen spullen uit hun handen vallen. Daarnaast zijn er vaak pijnklachten in de hand die kunnen uitstralen richting de elleboog of zelfs de schouder. In een later stadium kan krachtverlies of het verdwijnen van de duimmuis voorkomen.

 

Wat is de oorzaak van het tunnel syndroom?

Er zijn meerdere oorzaken van het carpaal tunnel syndroom. Het kan komen door hormonale veranderingen zoals tijdens de zwangerschap of de overgang. Maar ook suikerziekte, reuma, een polsbreuk of een langzaam werkende schildklier kunnen een carpaal tunnel syndroom veroorzaken. Herhaalde (krachtige) bewegingen van de pols, zoals met bepaald werk of sporten, kunnen ook zorgen voor een carpaal tunnel syndroom. Soms is het niet duidelijk waardoor de klachten ontstaan zijn.

 

Hoe behandel je de klachten?

Als de klachten niet uit zichzelf verminderen en/of verdwijnen dan kan er worden afgewacht of de klachten helemaal verdwijnen. Blijven de klachten bestaan of worden ze erger dan is het verstandig om naar de huisarts te gaan.

 

Handtherapie

Bij weinig klachten kan handtherapie, een nachtspalk of een injectie voldoende zijn om de klachten te verhelpen.

 

Operatie

Heb je matige of ernstige klachten en beperkt het je in je dagelijks functioneren? Dan is een operatie de juiste behandeling. Dit vindt plaats onder plaatselijke verdoving. Je mag na de ingreep meteen naar huis.

 

Nazorg

Na de operatie wordt er een drukverband om de hand gedaan. Na drie dagen mag je dit thuis verwijderen en de wond (na kort douchen of afspoelen), afdekken met een pleister. Na 10-14 dagen wordt in de kliniek de wond bekeken en worden de hechtingen verwijderd. Afhankelijk van het herstel is soms na de operatie ook een nachtspalk of handtherapie nodig.

 

Er kunnen altijd complicaties optreden na een operatie. Gelukkig is dit zeldzaam. De meest voorkomende complicaties zijn:

  • Bloeduitstorting
  • Wondontsteking
  • Chronische pijnsyndroom
  • Stijfheid
  • Restklachten
  • Letsel van een zenuwtakje in het operatiegebied. Dit zorgt voor een veranderd of verminderd gevoel in een deel van de duim.

 

Iedere hand en herstel is weer anders, dus er wordt samen met de patiënt een behandelplan opgesteld. Om zo tot ehet beste resultaat te komen.

 

Kliniek Voor de Hand heeft de oplossing
Graag helpen we je graag bij het herstel van je polsklachten. De specialisten gaan met je in gesprek en samen met jou wordt het behandelplan opgesteld. Een persoonlijke benadering! Wil je meer weten over onze werkwijze? Maak een afspraak of bel ons. Binnen een week kan je bij ons terecht!

Nicoline de Haas handchirurg
Ervaren plastisch chirurg, gespecialiseerd en Europees gecertificeerd hand/pols chirurg.

Nicoline wist al vrij snel wat ze wilde gaan studeren. Ze volgde de opleiding tot Plastisch Chirurg bij de Zwolse Isala Klinieken. Heeft als Plastisch Chirurg gewerkt bij ziekenhuis Medisch Spectrum Twente en bij Plastische Chirurgie Stedendriehoek, een samenwerkingsverband van ziekenhuizen in Apeldoorn, Deventer en Zutphen. In 2012 begon ze als hand- en polschirurg bij hand/polskliniek Xpert Clinics.

Nicoline geeft ook geaccrediteerde nascholing voor huisartsen over hand- en polschirurgie en is officieel NVMSR-lid, Civiel Recht (Nederlandse Vereniging voor Medisch Specialistische Rapportage).
Berbel Sluijter handchirurg
Ervaren plastisch chirurg, gespecialiseerd en Europees gecertificeerd hand/pols chirurg.

Berbel was al vroeg geïnteresseerd in anatomie. Studeerde geneeskunde aan de VU waar ze ook anatomieles gaf. Ze volgde er ook haar opleiding tot plastisch chirurg, met uitstapjes naar Medisch Centrum Alkmaar en naar Beverwijk, onder andere in het brandwondencentrum. Is gepromoveerd aan de VU op immunotherapie voor melanoompatiënten. Ging na haar opleiding tot plastisch chirurg aan de slag bij hand/polskliniek Xpert Clinics. En als algemeen plastisch chirurg in het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda. In 2020-2021 zat Berbel ook in het bestuur van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC).

Maar we zijn niets zonder ons fantastische team.

Maak direct een afspraak

Wij werken niet met lange wachtlijsten. Je kunt snel bij ons terecht.

Al onze zorg wordt vergoed door je zorgverzekeraar

Goed om te weten dat al onze consulten en behandelingen volledig vergoed worden door je zorgverzekering. Als je toch twijfelt, informeer dan bij de zorgverzekeraar of neem contact met ons op, dan zoeken wij het voor je uit.