• ✔ Gespecialiseerd team
  • ✔ Verzekerde zorg
  • ✔ Korte wachtlijsten
9,5 Zorgkaart Nederland

Wat zijn de klachten

Een of meerdere gewrichten van de hand en/of de pols zijn rood en gezwollen. Vaak voelt het gewricht warm aan. Dit gaat vaak gepaard met pijnklachten en een verminderde beweeglijkheid van het gezwollen gewricht. Omdat alle gewrichten in de hand en de pols samen moeten werken voor een goede handfunctie zijn mensen vaak meteen beperkt in hun werk en zelfverzorging.

Oorzaak

Rode, gezwollen en pijnlijke gewrichten van de hand of pols kunnen meerdere oorzaken hebben. Het kan gaan om:

  • Jicht
  • Reuma
  • Gewrichtsontsteking (artritis) door een virus of bacterie na een wondje of ziekte
  • Ongeval (trauma)

Dit zijn maar een paar van de mogelijke oorzaken. Als je last hebt van een rood en pijnlijk gewricht is het verstandig contact op te nemen met je huisarts voor verder onderzoek.

 

Jicht

Jicht (Ik heb jicht | Thuisarts.nl) is een ontsteking in een gewricht, meestal de grote teen of voet, soms in de middenvoet, enkel, knie of pols. Er is sprake van veel pijn in een gewricht. Een jichtaanval kan snel op komen zetten, vaak binnen 1 dag. De aanval duurt 1 tot 3 weken waarna het gewricht volledig herstelt. Het ontstaat door een teveel aan urinezuurkristallen in het lichaam.

 

Sommige mensen met jicht hebben kleine witgele knobbeltjes onder de huid. Bijvoorbeeld op de vingers, tenen, knie, elleboog, op de oorschelp of bij de hiel. Het zijn ophopingen van urinezuurkristallen. Deze kunnen geen kwaad.

Bij mannen van middelbare leeftijd komt jicht vaker voor. Herkent je deze klachten, ga dan naar de huisarts voor verdere informatie en onderzoek.

 

Reuma

Reuma of reumatoïde artritis (RA) is auto-immuunaandoening (afweerziekte). Het afweersysteem dat je moet beschermen tegen ziekte valt het eigen lichaam aan. Het komt op alle leeftijden voor, maar vaker bij vrouwen dan bij mannen. De klachten kunnen wisselend aanwezig zijn. Soms zijn ze heel hevig aanwezig en soms ervaren patiënten rustige periodes. In de hevig periodes is er sprake van gewrichtsontstekingen in verschillende gewrichten. (Over reumatoïde artritis | Reumatoïde artritis (RA) | Reuma.nl) Herkent je deze klachten, ga dan naar de huisarts voor verdere informatie en onderzoek.

 

Gewrichtsontsteking (artritis)

Een gewrichtsontsteking kan ook een gevolg zijn van een wondje of een ziekte zoals een blaasontsteking. Bacteriën of virussen komen dan het lichaam binnen via de huid (wondje) of bijvoorbeeld de blaas (blaasontsteking). Ze kunnen zich verspreiden via het bloed naar een gewricht op een andere plek in het lichaam. Dit gewricht raak dan ontstoken en dat noemen we dan een artritis. Bij een gewrichtsontsteking kan er schade ontstaan aan het gewricht. Als je je ziek gaat voelen en/of als koorts krijgt is het zaak snel contact op te nemen met de huisarts of een behandelend specialist.

 

Ongeval (trauma)

Een gewricht kan ook rood, dik en pijnlijk zijn na een ongeval. Vaak zijn mensen op het gewricht gevallen of is er een ongeluk gebeurd tijdens het sporten. Als de klachten niet heel hevig zijn kan vaak worden volstaan met rust, koelen en hooghouden van het pijnlijke gewricht. Is de pijn ernstig, wordt er gedacht aan een breuk of een gescheurde band, dan is het verstandig naar de huisarts te gaan voor onderzoek en eventueel een Röntgenfoto.

Mogelijke behandeling

De behandeling van rode, gezwollen en pijnlijke gewrichten van de hand of pols hangt af van de onderliggende oorzaak. De huisarts kan hierin onderscheid maken en je doorsturen voor de juiste behandeling of naar de juiste specialist. Het kan zijn dat je wordt doorverwezen naar een reumatoloog om de oorzaak te bepalen. Bij een pijnlijk gewricht na een ongeval hangt het af van de schade of het nodig is te worden doorgestuurd.

Handtherapie

Is de oorzaak duidelijk maar zijn er nog gewrichtsklachten dan kan handtherapie nuttig zijn om de klachten te verminderen met een brace, spalken, oefeningen en eventuele aanpassingen aan gebruiksvoorwerpen. Andere opties zijn pijnstillers (zoals ibuprofen en diclofenac), corticosteroïd injecties of duurzame, op maat gemaakte spalken (orthese). Bestaan de klachten al langer, zijn de klachten ernstig of is er sprake van artrose dan kan het zijn dat handtherapie onvoldoende werkt. In dat geval kan een operatie nodig zijn.

Een operatie

Bij een overbelasting door een gewrichtsontsteking kan vaak gestart worden met handtherapie en een spalk. Indien de klachten ernstig zijn of al langer bestaan kan een ingreep nodig zijn.

Is het gewricht aangetast door de gewrichtsontsteking dan kan het zijn dat het nodig is om de pols (gedeeltelijk) vast te zetten om de pijnklachten te verminderen.

Na de operatie

Na de operatie heb je een (gips)spalk om de arm en een mitella. Het is verstandig de geopereerde hand de eerste week hoog te houden, ook ’s nachts, bijvoorbeeld op een kussen. Het is daarbij belangrijk dat je regelmatig je schouder, elleboog en vingers beweegt. De (gips)spalk wordt door de handtherapeut vervangen na een aantal dagen. Hierna start de nabehandeling bij de handtherapeut.

Complicaties

Na een ingreep kunnen de volgende complicaties optreden:

  • Stijfheid van het gewricht
  • Chronisch pijnsyndroom
  • Infectie
  • Bloeduitstorting
  • Rest-instabiliteit van het gewricht

Na behandeling

De klachten zijn nooit meteen helemaal weg na de operatie. Als het operatiegebied genezen is zullen de pezen/spieren en gewrichten van de pols nog moeten wennen aan de nieuwe situatie en in het begin nog pijnklachten geven bij inspanning. Afhankelijk van de ernst van de aandoening kan het 3 tot 9 maanden duren voordat het eindresultaat bereikt is. Het doel is goede pijnvermindering en bereiken van een goede belastbaarheid van de pols. Wanneer je fysiek zwaar werk hebt, of je pols intensief belast tijdens je hobby’s en/of sport, dan is het soms raadzaam om deze activiteiten pas in een latere fase te hervatten of hierbij nog een beschermende spalk of brace te dragen. Je handtherapeut stelt samen met jou hiervoor een plan samen.

Maak direct een afspraak

Wij werken niet met lange wachtlijsten. Je kunt snel bij ons terecht.

Al onze zorg wordt verzekerd door uw zorgverzekeraar

Alle behandelingen die door Voor de hand worden verricht vallen onder de basisverzekering. Dit betekent dat alle behandelingen in principe worden vergoed, uiteraard met in achtneming van het wettelijk eigen risico. Zoals met alle behandelingen die vallen onder de basisverzekering zullen de kosten rechtstreeks verrekend worden met uw zorgverzekeraar.

Afspraak maken?

Online afspraak maken

Wij hebben geen lange wachtlijsten. Gebruik ons afspraken formulier om snel een afspraak te maken. Een van onze medewerkers zal zo snel mogelijk contact met u opnemen om de afspraak te bevestigen.

Afspraak maken

Telefonisch afspraak maken

U kunt ons ook telefonisch bereiken.

0348-214016