Pijn in de pols?

Pijn in de pols

De pols is een complex gewricht van de ellepijp, spaakbeen en 8 kleine botjes in de hand. Verschillende spieren uit de onderarm zijn betrokken bij bewegingen in de pols en stabiliteit van de pols. Er kunnen dus veel verschillende oorzaken zijn van polsklachten. Pijn in de pols heeft vrijwel altijd een beperkend effect op het dagelijkse leven zoals het huishouden, sporten of werk. Het tillen van een pan, uitruimen van de vaatwasser maar ook bij het uitvoeren van computerwerk of steunen op de pols bij sporten, kan scherpe en/of uitstralende pijn veroorzaken.

 

Pijn aan de duimzijde
De strekpezen van de hand lopen ter hoogte van de pols door tunneltjes (peesschedes). Dit zijn er zes in totaal en in een aantal peesschedes lopen meerdere pezen naast elkaar. Een veel voorkomende klacht is pijn in de pols aan de duimzijde door bijvoorbeeld veel tillen, knippen of rondom de zwangerschap en bevalling. Wanneer de pees en/of peesschede op die plek geïrriteerd/ontstoken is, dan heet dit Morbus de Quervain. Vaak kunnen mensen dan nog wel een tas tillen met de pols in een rechte stand, maar is tillen met een gebogen pols, of bijvoorbeeld een bh-bandje vastdoen op de rug, erg pijnlijk.

 

Behandeling
Behandeling is goed mogelijk door middel van spalk, handtherapie, injectie of operatie waarbij er meer ruimte gemaakt wordt voor de pezen door de tunnel open te leggen. Afhankelijk van de ernst en de duur van de klachten kan voor een van deze opties gekozen worden.

 

Polsinstabiliteit (hypermobiliteit/ midcarpale instabiliteit)
Het polsgewricht wordt met banden gestabiliseerd. Die zijn te vergelijken met enkelbanden of kniebanden. Een veelvoorkomende klacht, vaak bij jonge vrouwen, is dat de banden wat losser zijn aangelegd en er dus wat meer beweging onderling tussen de polsbotjes mogelijk maken (midcarpale instabiliteit – backlink: https://voordehand.nl/behandeling/midcarpale-instabliliteit/#treatment). Dit kan gepaard gaan met knakjes die in sommige gevallen ook pijnlijk zijn. Er is dan geen sprake van pijn door een ongeval, maar meer door de bouw van de pols.

Behandeling
Bij hinderlijke klachten kan gekozen worden voor kortdurende rust door een spalk en adviezen om de pijn in het dagelijks leven te verminderen. Daarbij is het tegelijkertijd belangrijk om de pols samen met een gespecialiseerde handtherapeut te trainen.

Het is mogelijk om polsinstabiliteit chirurgisch te behandelen. Een operatie kan echter een functiebeperking opleveren. Dit is zeker zo na het gedeeltelijk vastzetten van de pols wat alleen in ernstige gevallen wordt toegepast. De behandeling bij deze diagnose is bij voorkeur niet chirurgisch, maar bestaat uit handtherapie.

 

Polsklachten door een ongeval
De meeste mensen denken dat door een ongeval alleen een kneuzing of breuk in de pols kan ontstaan. Er kunnen echter ook banden in het polsgewricht scheuren. Dit is niet te zien op een standaard Röntgenfoto maar kan door goed lichamelijk onderzoek, en soms aanvullend onderzoek (speciale Röntgenfoto, scan of kijkoperatie), duidelijk worden. De klachten bestaan meestal uit pijn bij steunen op de hand of kracht zetten, en er is soms een klik in de pols.

 

Behandeling bij polsklachten na een ongeval
Als er sprake is van gescheurde polsbanden en er nog geen artrose (slijtage) is in de pols dan kan het bandje opnieuw gemaakt worden. Is er al sprake van artrose dan kan het zijn dat het nodig is om de pols (gedeeltelijk) vast te zetten om de pijnklachten te verminderen.

 

Pijn aan de pinkzijde (ulnaire polsklachten)
Bij klachten aan de pinkzijde van de pols is er vaak sprake van pijn vanuit de meniscus van de pols (het triangulair fibrocartilage complex, ofwel TFCC). De meniscus zorgt voor stabiliteit in het polsgewricht en verdeelt de krachten die op de pols komen. Kenmerkend voor meniscusproblemen zijn pijnklachten aan de pinkzijde van de pols bij draai bewegingen en/of steunen op de pols. Vaak worden problemen aan het TFCC veroorzaakt door een trauma zoals een val.

 

Kliniek Voor de Hand heeft de oplossing
Graag helpen we je bij het herstel van je polsklachten. De specialisten gaan met je in gesprek en samen met jou wordt het behandelplan opgesteld. Een persoonlijke benadering! Wil je meer weten over onze werkwijze? Maak een afspraak of bel ons. Binnen een week kan je bij ons terecht!

Nicoline de Haas handchirurg
Ervaren plastisch chirurg, gespecialiseerd en Europees gecertificeerd hand/pols chirurg.

Nicoline wist al vrij snel wat ze wilde gaan studeren. Ze volgde de opleiding tot Plastisch Chirurg bij de Zwolse Isala Klinieken. Heeft als Plastisch Chirurg gewerkt bij ziekenhuis Medisch Spectrum Twente en bij Plastische Chirurgie Stedendriehoek, een samenwerkingsverband van ziekenhuizen in Apeldoorn, Deventer en Zutphen. In 2012 begon ze als hand- en polschirurg bij hand/polskliniek Xpert Clinics.

Nicoline geeft ook geaccrediteerde nascholing voor huisartsen over hand- en polschirurgie en is officieel NVMSR-lid, Civiel Recht (Nederlandse Vereniging voor Medisch Specialistische Rapportage).
Berbel Sluijter handchirurg
Ervaren plastisch chirurg, gespecialiseerd en Europees gecertificeerd hand/pols chirurg.

Berbel was al vroeg geïnteresseerd in anatomie. Studeerde geneeskunde aan de VU waar ze ook anatomieles gaf. Ze volgde er ook haar opleiding tot plastisch chirurg, met uitstapjes naar Medisch Centrum Alkmaar en naar Beverwijk, onder andere in het brandwondencentrum. Is gepromoveerd aan de VU op immunotherapie voor melanoompatiënten. Ging na haar opleiding tot plastisch chirurg aan de slag bij hand/polskliniek Xpert Clinics. En als algemeen plastisch chirurg in het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda. In 2020-2021 zat Berbel ook in het bestuur van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC).

Maar we zijn niets zonder ons fantastische team.

Maak direct een afspraak

Wij werken niet met lange wachtlijsten. Je kunt snel bij ons terecht.

Al onze zorg wordt vergoed door je zorgverzekeraar

Goed om te weten dat al onze consulten en behandelingen volledig vergoed worden door je zorgverzekering. Als je toch twijfelt, informeer dan bij de zorgverzekeraar of neem contact met ons op, dan zoeken wij het voor je uit.