Pijn in de pols?

Kliniek Voor de Hand is een kliniek in Woerden waar het specialisme zich richt op de hand en pols. Bij polsklachten zijn er binnen deze kliniek specialisten die je klachten kunnen verhelpen, maar dat vereist wel kennis en kunde. De pols is namelijk een complex gewricht van de ellepijp, spaakbeen en 8 kleine botjes in de hand. Verschillende spieren uit de onderarm zijn betrokken bij bewegingen in de pols en stabiliteit van de pols. Dus je begrijpt, er kunnen veel verschillende oorzaken zijn bij polsklachten.

Pijn in de pols heeft vrijwel altijd een beperkend effect in de uitvoering van dagelijkse handelingen zoals bij het huishouden, sporten en werk. Het tillen van een pan, uitruimen van de vaatwasser maar ook bij het uitvoeren van beeldschermwerk of steunen op de pols bij sporten, kan scherpe en/of uitstralende pijn veroorzaken.

Pijn in de pols door peesschedes

De strekkende spieren van de pols en duim gaan over in pezen en lopen ter hoogte van de pols door tunneltjes (peesschedes). Dit zijn er zes in totaal en in een aantal gevallen lopen er meerdere pezen doorheen. Een veel voorkomende klacht is pijn in de pols aan de duimzijde door bijvoorbeeld veel tillen, knippen of tijdens of na de zwangerschap. Wanneer de pees en/of peesschede op die plek geïrriteerd/ontstoken is, dan heet dit Morbus de Quervain. Vaak kunnen mensen dan nog wel gewoon een tas tillen met de pols in een rechte/neutrale stand, maar is tillen met een gebogen pols, of bijvoorbeeld een bh-bandje vastdoen op de rug, erg pijnlijk.

Behandeling bij geïrriteerde/ontstoken pees en/of peesschede

Behandeling is goed mogelijk door middel van spalk, handtherapie, injectie of operatie waarbij er meer ruimte gemaakt wordt voor de pezen door de tunnel te klieven.

Pols instabiliteit (midcarpale instabiliteit)

Het polsgewricht wordt met banden gestabiliseerd. Een veelvoorkomende klacht bij meestal jonge vrouwen, is dat de banden wat slapper zijn aangelegd en er dus wat meer beweging onderling tussen de polsbotjes mogelijk is (midcarpale instabiliteit). Dit kan gepaard gaan met knakjes die in sommige gevallen ook pijnlijk zijn. Er is dan geen sprake van pijn door een ongeval, maar meer door de bouw van de pols.

Behandeling bij midcarpale instabiliteit

Bij hinderlijke klachten kan er gekozen worden voor kortdurende rust door middel van een spalk en door adviezen vanuit de specialist om de pijn in het dagelijks leven te verminderen. Daarbij is het tegelijkertijd belangrijk om de pols samen met een gespecialiseerde handtherapeut te trainen.

De mogelijkheden om een midcarpale instabiliteit chirurgisch te behandelen zijn beperkt. Een operatie kan een behoorlijke functie beperking opleveren. Dit is zeker zo na het gedeeltelijk vastzetten van de pols wat alleen in ernstige gevallen wordt toegepast. De behandeling bij deze diagnose is bij voorkeur niet chirurgisch, maar bestaat uit handtherapie.

Polsklachten door een ongeval

De meeste mensen denken dat door een ongeval alleen een kneuzing of breuk in de pols kan ontstaan. Echter door een ongeval kunnen ook de banden van het polsgewricht scheuren. Dit is niet te zien op een röntgenfoto maar kan door middel van goed lichamelijk onderzoek, en soms door aanvullend onderzoek (scan of kijkoperatie), gediagnosticeerd worden. De klachten bestaan meestal uit pijn bij steunen op de hand, en soms een klik gevoel in de pols.

Pijn aan de pinkzijde (ulnaire polsklachten)

Bij klachten aan de pinkzijde van de pols is er vaak sprake van pijn vanuit het triangulair fibrocartilage complex, ofwel TFCC. Het TFCC zorgt voor stabiliteit tussen de ellepijp en het spaakbeen en verdeelt de kracht die op de pols rust. Kenmerkend zijn pijnklachten aan de pinkzijde van de pols bij draai bewegingen en/of steunen op de pols. Vaak worden problemen aan het TFCC veroorzaakt door een letsel.

Kliniek Voor de Hand heeft de oplossing

Graag helpen we je graag bij het herstel van je polsklachten. De specialisten gaan met je in gesprek en samen met jou wordt het behandelplan opgesteld. Een persoonlijke benadering! Wil je meer weten over onze werkwijze? Maak een afspraak of bel ons. Binnen een week kan je bij ons terecht.

Nicoline de Haas handchirurg
Ervaren plastisch chirurg, gespecialiseerd en Europees gecertificeerd hand/pols chirurg.

Nicoline wist al vrij snel wat ze wilde gaan studeren. Ze volgde de opleiding tot Plastisch Chirurg bij de Zwolse Isala Klinieken. Heeft als Plastisch Chirurg gewerkt bij ziekenhuis Medisch Spectrum Twente en bij Plastische Chirurgie Stedendriehoek, een samenwerkingsverband van ziekenhuizen in Apeldoorn, Deventer en Zutphen. In 2012 begon ze als hand- en polschirurg bij hand/polskliniek Xpert Clinics.

Nicoline geeft ook geaccrediteerde nascholing voor huisartsen over hand- en polschirurgie en is officieel NVMSR-lid, Civiel Recht (Nederlandse Vereniging voor Medisch Specialistische Rapportage).
Berbel Sluijter handchirurg
Ervaren plastisch chirurg, gespecialiseerd en Europees gecertificeerd hand/pols chirurg.

Berbel was al vroeg geïnteresseerd in anatomie. Studeerde geneeskunde aan de VU waar ze ook anatomieles gaf. Ze volgde er ook haar opleiding tot plastisch chirurg, met uitstapjes naar Medisch Centrum Alkmaar en naar Beverwijk, onder andere in het brandwondencentrum. Is gepromoveerd aan de VU op immunotherapie voor melanoompatiënten. Ging na haar opleiding tot plastisch chirurg aan de slag bij hand/polskliniek Xpert Clinics. En als algemeen plastisch chirurg in het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda. In 2020-2021 zat Berbel ook in het bestuur van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC).

Maar we zijn niets zonder ons fantastische team.

Maak direct een afspraak

Wij werken niet met lange wachtlijsten. Je kunt snel bij ons terecht.

Al onze zorg wordt vergoed door je zorgverzekeraar

Goed om te weten dat al onze consulten en behandelingen volledig vergoed worden door je zorgverzekering. Als je toch twijfelt, informeer dan bij de zorgverzekeraar of neem contact met ons op, dan zoeken wij het voor je uit.