Tintelingen in de hand

Kliniek voor de Hand uit Woerden, is gespecialiseerd in aandoeningen in de hand en pols. De hand is erg complex als het gaat om zenuwen, pezen en botjes. En je kan niet zonder, want dagelijks gebruik je je hand en pols heel veel. En daar kom je pas achter als je er klachten aan ondervindt. De specialisten van Kliniek Voor de Hand, zorgen voor een goede, snelle en zorgvuldige diagnose met een passend behandelplan, die samen met jou als patiënt wordt opgesteld.

Tintelingen in de handen

De meest voorkomende klacht in de handen zijn tintelingen. Ook wel slapende handen genoemd. Deze tintelingen in de handen ontstaan vaak doordat een zenuw bekneld is. Er bevinden zich drie zenuwen in de arm, de Medianus, Ulnaris en Radialis. De zenuwen lopen door tunnels waar ze bekneld kunnen raken. Elke zenuw voorziet een deel van je arm van het gevoel en motoriek (beweging en kracht). Afhankelijk van welke zenuw en tunnel bekneld is zijn de eventuele tintelingen, gevoelsverlies en krachtsverlies soms in de hele hand of juist meer aan de duim kant of pink kant aanwezig.

 

Als deze beknelling kortdurend is, dan verdwijnen de tintelingen vanzelf. Maar de kans bestaat ook dat de tintelingen aanhouden en dan dient dit behandeld te worden. Dit kan door middel van houdingsadviezen, hulpmiddelen zoals een brace of een injectie met corticosteroïden in een beginfase van deze klachten.

 

Als de zenuw te lang of heftig bekneld is geraakt, ontstaat er meer schade aan de zenuw. Er kan dan sprake zijn van verminderd gevoel. De tast in de hand wordt dan minder. Maar er kan ook krachtverlies ontstaan.

 

Als deze klachten niet verminderen of als er te veel gevoels- en/of krachtsverlies aanwezig is, dan is de volgende stap een operatie. Tijdens deze ingreep wordt de druk op de zenuw weggehaald, waardoor (binnen enkele weken) na de operatie de tintelingen verdwijnen. Als het gevoel of de kracht verminderd was voor de operatie, duur het vaak enkele maanden tot een jaar voordat het weer normaal wordt.

De meest voorkomende diagnoses

De tintelingen in de handen, kunnen tot diverse diagnoses leiden. Zit het met name aan de duimkant of juist aan de pinkkant? Hieronder vind je de meest voorkomende diagnoses waarbij tintelingen in de hand een bijbehorende klacht is.

  • Carpaal Tunnel Syndroom (m.n. tintelingen duimkant)
  • Wartenberg Syndroom (m.n. tintelingen duimkant)
  • Pronator Syndroom (m.n. tintelingen duimkant)
  • Guyon Tunnel Syndroom (m.n. tintelingen pinkkant)
  • Cubital Tunnel Syndroom (m.n. tintelingen pinkkant)
  • Radiaal Tunnel Syndroom (m.n. pijn, gelokaliseerd in de onderarm)
  • Posterior Interosseous Syndroom (krachtsverlies vinger/pols strekkers)
  • Anterior Interosseous Syndroom (krachtsverlies duim en wijsvinger)

Meer informatie over Kliniek Voor de Hand?

Graag staan we voor je klaar. Wij vinden het belangrijk dat als je belt voor een afspraak, dat je de week erna op consult kan komen. Om vervolgens samen een behandelplan op te stellen als de diagnose is gesteld. De persoonlijke benadering is belangrijk in ons vak. Benieuwd naar onze werkwijze? Bekijk onze website, en neem contact met ons op. Tot snel.

Nicoline de Haas handchirurg
Ervaren plastisch chirurg, gespecialiseerd en Europees gecertificeerd hand/pols chirurg.

Nicoline wist al vrij snel wat ze wilde gaan studeren. Ze volgde de opleiding tot Plastisch Chirurg bij de Zwolse Isala Klinieken. Heeft als Plastisch Chirurg gewerkt bij ziekenhuis Medisch Spectrum Twente en bij Plastische Chirurgie Stedendriehoek, een samenwerkingsverband van ziekenhuizen in Apeldoorn, Deventer en Zutphen. In 2012 begon ze als hand- en polschirurg bij hand/polskliniek Xpert Clinics.

Nicoline geeft ook geaccrediteerde nascholing voor huisartsen over hand- en polschirurgie en is officieel NVMSR-lid, Civiel Recht (Nederlandse Vereniging voor Medisch Specialistische Rapportage).
Berbel Sluijter handchirurg
Ervaren plastisch chirurg, gespecialiseerd en Europees gecertificeerd hand/pols chirurg.

Berbel was al vroeg geïnteresseerd in anatomie. Studeerde geneeskunde aan de VU waar ze ook anatomieles gaf. Ze volgde er ook haar opleiding tot plastisch chirurg, met uitstapjes naar Medisch Centrum Alkmaar en naar Beverwijk, onder andere in het brandwondencentrum. Is gepromoveerd aan de VU op immunotherapie voor melanoompatiënten. Ging na haar opleiding tot plastisch chirurg aan de slag bij hand/polskliniek Xpert Clinics. En als algemeen plastisch chirurg in het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda. In 2020-2021 zat Berbel ook in het bestuur van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC).

Maar we zijn niets zonder ons fantastische team.

Maak direct een afspraak

Wij werken niet met lange wachtlijsten. Je kunt snel bij ons terecht.

Al onze zorg wordt vergoed door je zorgverzekeraar

Goed om te weten dat al onze consulten en behandelingen volledig vergoed worden door je zorgverzekering. Als je toch twijfelt, informeer dan bij de zorgverzekeraar of neem contact met ons op, dan zoeken wij het voor je uit.