• ✔ Gespecialiseerd team
  • ✔ Verzekerde zorg
  • ✔ Korte wachtlijsten
9,4 Zorgkaart Nederland

Wat zijn de klachten

Op diverse plekken in de hand kan een pijnlijke knobbel ontstaan. Vaak zien wij dit in de handpalm, op de plaats net voor de vingers. In de meeste gevallen is er niet zoveel aan de huid zelf te zien, maar is er een bobbel te voelen, bijvoorbeeld als u met uw andere hand over de handpalm voelt. Het kan zijn dat daarbij een van de vingers hapert bij het buigen. Of dat u uw vinger niet goed recht kan krijgen.

Oorzaak

Als er een pijnlijke plek is en de vinger hapert, dan is er mogelijk sprake van een peesontsteking of een triggerfinger. Soms is er een klein pijnlijk knobbeltje aan de vingerbasis (het begin van de vinger) te voelen van enkele millimeters doorsnede. Dit zou een uitstulping van de peeskoker kunnen zijn, ook wel peesschedeganglion genoemd.

 

In sommige gevallen is dupuytren pijnlijk en kan deze aandoening de oorzaak zijn van de pijnlijke knobbel. Maar dupuytren is zeker niet altijd pijnlijk.

Mogelijke behandeling

Handtherapie

Als er sprake is van een peesontsteking, kan vaak handtherapie een goede oplossing zijn. Deze kan spalkjes maken en oefeningen geven, met grote kans op herstel. Het kan zijn dat dit gecombineerd wordt met een injectie met corticosteroiden.

Een operatie

Als handtherapie en/of een injectie niet voldoende helpt, of als de verwachting is dat dit bij een bepaalde diagnose niet gaat helpen, dan kan een operatie overwogen worden. Uw handchirurg kan u uitleggen, afhankelijk van de diagnose, of dit zinvol is. Bij bijvoorbeeld een pijnlijk peesschedeganglion wordt vaak besloten deze weg te snijden. Dit gebeurt meestal onder plaatselijke verdoving.

Na de operatie

Enkele dagen na de operatie wordt het verband verwijderd en mag de hand kortdurend nat worden. De wond moet daarna schoon blijven, bijvoorbeeld met een pleister. Na 10-14 dagen worden de hechtingen verwijderd.

Complicaties

Na deze ingreep kunnen de volgende complicaties optreden:

  • Stijfheid
  • Chronisch pijnsyndroom
  • Infectie
  • Bloeduitstorting
  • Niet volledige strekking van een vinger
  • Schade aan een zenuwtakje in het operatiegebied met als gevolg een verminderd of veranderd gevoel in deel van de vinger

Na behandeling

Oefeningen na de operatie
Afhankelijk van de diagnose is het soms nodig om handtherapie te volgen of specifieke oefeningen te krijgen. De operateur kan dit met u bespreken.

Maak direct een afspraak

Wij werken niet met lange wachtlijsten. Je kunt snel bij ons terecht.

Al onze zorg wordt verzekerd door uw zorgverzekeraar

Alle behandelingen die door Voor de hand worden verricht vallen onder de basisverzekering. Dit betekent dat alle behandelingen in principe worden vergoed, uiteraard met in achtneming van het wettelijk eigen risico. Zoals met alle behandelingen die vallen onder de basisverzekering zullen de kosten rechtstreeks verrekend worden met uw zorgverzekeraar.

Afspraak maken?

Online afspraak maken

Wij hebben geen lange wachtlijsten. Gebruik ons afspraken formulier om snel een afspraak te maken. Een van onze medewerkers zal zo snel mogelijk contact met u opnemen om de afspraak te bevestigen.

Afspraak maken

Telefonisch afspraak maken

U kunt ons ook telefonisch bereiken.

0348-214016